Politica si administratie

Lucrările la Muzeul Fierului continuă cu amenajările din curtea interioară

Constructorii au reuşit să salveze de la o degradare totală clădirea în care va funcţiona viitorul Muzeu al Fierului din municipiul Hunedoara, proiectul fi­nanţat din fonduri europene con­tinuând, ­de miercuri, cu amenajarea spaţiului expoziţional suplimentar din curtea interioară a instituţiei, a infor­mat administraţia locală.

În cadrul unui proiect mai mare
În viitorul apropiat va fi montat şi un furnal în miniatură, prevăzut în proiect.
„În ce priveşte clădirea istorică sal­vată de la degradare totală, mulţumită proiectului, aceasta a trecut prin toate fazele necesare de consolidare, re­pa­raţii şi reabilitare, iar acum este la faza finisajelor interioare”, precizează Pri­măria Hunedoara.
Realizarea Muzeului Fierului este unul dintre elementele principale pro­iectului intitulat „Revitalizarea Cen­tru­lui Istoric al municipiului Hunedoara”, în contextul în care în oraş a funcţionat unul dintre cele mai mari şi vechi combinate siderurgice din ţară.
Întregul proiect, care include rea­li­zarea Muzeului Fierului şi reabilitarea Parcului Libertăţii, aflat în zonă, are o valoare totală de aproximativ 3 mili­oane de euro, fiind început prin Pro­gramul Operaţional Regional 2014 – 2020. Investiţia se va finaliza anul vii­tor, cu ajutorul Programului Regional Vest 2021 – 2027.

Din 1931
Lucrările la Muzeul Fierului din Hunedoara au început în luna mai 2023. Clădirea va avea amenajate spa­ţii expoziţionale la standarde actuale, precum şi o curte adaptată unui ase­menea obiectiv, care va include şi un furnal în miniatură.
Clădirea principală în care va funcţiona Muzeul Fierului datează din 1931 şi a fost ridicată ca sediu al vechii Bănci Agricola. După naţionalizarea co­munistă, imobilul a găzduit, mai întâi, bi­rourile fostei Întreprinderi de Gos­po­dărire Orăşenească (IGO), perioadă în care au fost ridicate, în curte, şi câteva anexe. După ce vechiul IGO s-a mutat în clădirea aflată lângă Gara Hunedoara, ansamblul de clădiri a mai fost folosit pentru a adăposti o casierie, un atelier de strungărie şi un atelier de reparaţii. (A. N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura