Politica si administratie

Lucrările la Muzeul Fierului continuă cu amenajările din curtea interioară

Constructorii au reuşit să salveze de la o degradare totală clădirea în care va funcţiona viitorul Muzeu al Fierului din municipiul Hunedoara, proiectul fi­nanţat din fonduri europene con­tinuând, ­de miercuri, cu amenajarea spaţiului expoziţional suplimentar din curtea interioară a instituţiei, a infor­mat administraţia locală.

În cadrul unui proiect mai mare
În viitorul apropiat va fi montat şi un furnal în miniatură, prevăzut în proiect.
„În ce priveşte clădirea istorică sal­vată de la degradare totală, mulţumită proiectului, aceasta a trecut prin toate fazele necesare de consolidare, re­pa­raţii şi reabilitare, iar acum este la faza finisajelor interioare”, precizează Pri­măria Hunedoara.
Realizarea Muzeului Fierului este unul dintre elementele principale pro­iectului intitulat „Revitalizarea Cen­tru­lui Istoric al municipiului Hunedoara”, în contextul în care în oraş a funcţionat unul dintre cele mai mari şi vechi combinate siderurgice din ţară.
Întregul proiect, care include rea­li­zarea Muzeului Fierului şi reabilitarea Parcului Libertăţii, aflat în zonă, are o valoare totală de aproximativ 3 mili­oane de euro, fiind început prin Pro­gramul Operaţional Regional 2014 – 2020. Investiţia se va finaliza anul vii­tor, cu ajutorul Programului Regional Vest 2021 – 2027.

Din 1931
Lucrările la Muzeul Fierului din Hunedoara au început în luna mai 2023. Clădirea va avea amenajate spa­ţii expoziţionale la standarde actuale, precum şi o curte adaptată unui ase­menea obiectiv, care va include şi un furnal în miniatură.
Clădirea principală în care va funcţiona Muzeul Fierului datează din 1931 şi a fost ridicată ca sediu al vechii Bănci Agricola. După naţionalizarea co­munistă, imobilul a găzduit, mai întâi, bi­rourile fostei Întreprinderi de Gos­po­dărire Orăşenească (IGO), perioadă în care au fost ridicate, în curte, şi câteva anexe. După ce vechiul IGO s-a mutat în clădirea aflată lângă Gara Hunedoara, ansamblul de clădiri a mai fost folosit pentru a adăposti o casierie, un atelier de strungărie şi un atelier de reparaţii. (A. N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e disperare mare într-o instituție, după ce șeful de acolo, ajuns…

19 ore ago

Bulina albă

Perechea Vidican Albert – Sărmășan Sarah, de la CSM Deva Pentru că a reușit să…

19 ore ago

Bulina neagră

I.A., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție.

19 ore ago

Apel al președintelui CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, către personalul care lucrează la spitalul din Deva

Magdalena Șerban Prezent la inaugurarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Deva, demers investițional…

20 de ore ago

Trump schimbă regulile după Covid-19. Va împiedica scurgerile accidentale să pună în pericol omenirea

Donald Trump a anunţat o serie de măsuri menite să restricţioneze anu­mite cercetări virusologice pe…

20 de ore ago

Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents: șapte suspecți, nici un artefact recuperat

În țară nu se mai spune nimic despre furtul tezaurului nostru din Olanda. Am uitat…

20 de ore ago