Lucrările pentru eficientizarea energetică a spitalului din Hunedoara, în desfășurare
Magdalena Șerban
Cel mai mare proiect de eficientizare energetică din Hunedoara se derulează la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din municipiu și implică o finanțare europeană de 7,5 milioane de euro, destinată eficientizării energetice a instituției sanitare plus obiective conexe, cum ar fi construirea de scări de acces suplimentare faţă de cele existente (condiţie impusă de noile reglementări ISU).
Suprafaţă totală anvelopată de peste un hectar
,,La ora actuală, legat de stadiul lucrărilor, trebuie spus că au fost placate corpurile A și C cu panouri din fibrociment pe fațada acestora, pe corpul B lucrările vor fi continuate cu placarea cu plăci în culoarea cărămiziu (aceste lucrări fac parte din sistemul de fațadă ventilată), se lucrează la fundația rezervorului de apă antiincendiu, se continuă lucrările de reabilitare interioară, se lucrează la construcția clădirii care urmează să adăpostească centrala pe peleți, a fost montat și este funcțional cazanul de apă caldă și se lucrează la cea de-a treia scară de evacuare în caz de incendiu. Obiectivul general ține în special de reducerea valorică a facturilor aferente consumului. Titularul de proiect este Primăria Hunedoara. Mulțumim primarului Dan Bobouțanu care a avut ambiția, întelepciunea și determinarea să ducă în continuare acest proiect, pe cât de necesar spitalului nostru pe atât de greu de implementat. Așa cum a promis de fiecare dată, domeniul medical rămâne prioritar pentru dumnealui, comunitatea hunedoreană, în principal, fiind beneficiarul căruia i se adresează toate aceste modernizări”, a subliniat Radu Budae (foto), managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Nu s-a lăsat!
Mai trebuie precizat că un punct important al proiectului îl reprezintă un parc fotovoltaic amenajat în spatele clădirii principale. Cu ajutorul acestuia, unitatea îşi produce singură aproape jumătate din cantitatea de energie electrică de care are nevoie zilnic. În fapt, se urmărește reducerea consumurilor energetice din surse convenționale și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 123 kwh/m²an, în condiții de eficiență economică și în condițiile păstrării valorii arhitecturale, ambientale și de integrare cromatică în mediul urban a anvelopei clădirilor publice. „Prin acest proiect, ne dorim diminuarea costurilor cu încălzirea spitalului, iar din banii economisiți vrem să facem alte investiții aici, cum ar fi continuarea îmbunătățirii condițiilor din spital și a achiziționării de aparatură medicală performantă”, a transmis primarul din Hunedoara, Dan Bobouțanu (medalion), edilul care nu a renunțat o clipă la ideea de a duce la îndeplinire demersul care deși deloc simplu și fără bătăi de cap, își va dovedi utilitatea maximă, în timp. Reabilitarea spitalului urmează unui proiect similar care a vizat modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate, investiţie finalizată în luna iulie 2023.