Lucruri mai puțin știute despre noul președinte interimar, Ilie Bolojan. De ce era „mai rău ca Ceaușescu”
Ilie Bolojan (foto) a preluat președinția interimară a României, post pe care însă nu și l-a dorit pe motiv că se consideră „om de administrație”.
Ilie Bolojan, președintele interimar al României, și-a început cariera politică cu un post de consilier local într-un orășel de „provincie a provinciei”, fiind unul dintre puținii politicieni români care și-au început cariera „la firul ierbii”. Este membru PNL din 1993 și a devenit consilier local în 1996 în Aleșd, oraș din județul Bihor, iar mai apoi, în 2005, a fost numit prefect al județului, scrie Adevărul.
Detaliile neștiute
În cazul său sunt însă și lucruri mai puțin știute de publicul larg. Potrivit publicației locale ebihoreanul.ro, Ilie Bolojan își ducea cele două fiice la Memorialul de la Sighet, unde în regimul comunist au fost întemnițați liderii României Mari, pentru a înțelege „de ce sunt anti-comunist, de ce sunt liberal”.
Totodată, în timpul mandatului său de consilier local în Aleșd, Ilie Bolojan a deținut un magazin de tip ABC, unde vindea inclusiv ziare, privilegiindu-le pe cele democratice. Despre acei ani, liberalul a relatat că ascundea de la vânzare ziarul Crișana, „care pe vremea aceea făcea politică de stânga, era cu Iliescu și Năstase”. Marfa o căra de la București cu mașina personală.
Campanie „la firul ierbii” cu pieptul și o mână în ghips
În 1996, aduci când își aducea marfa pentru magazin, a și făcut un accident și a ajuns cu pieptul și o mână în ghips, însă lucrul acesta nu l-a împiedicat să meargă să facă campanie pentru CDR (Convenția Democratică Română), formată din cele trei partide istorice: PNȚCD, PNL și Partidul Social-Democrat condus de Sergiu Cunescu.
Victoria Alianței DA a făcut posibilă promovarea sa, la începutul lui 2005, în funcția de prefect al județului, la propunerea președintelui PNL Bihor, Cornel Popa. Funcționarii Prefecturii erau surprinși de trăsăturile spartane și obiceiurile tânărului prefect, arată publicația: „Lucrează de dimineața devreme până seara târziu. Când pleacă acasă, portbagaju-i gol – nu tu miei, miere, pălincă sau alte plocoane”, spunea șoferul său, potrivit sursei citate.
În timpul mandatului, la serviciile de Pașapoarte și de Permise, a desființat ghișeele opace și a impus eliberarea actelor în regim de urgență, chiar și în două ore.
A locuit la bloc în București
Din 2007 până la începutul lui 2008 a ocupat funcția de secretar general al Guvernului, fiind numit de premierul Călin Popescu Tăriceanu. La acel moment, în loc să primească o vilă de protocol de la RAPPS, care era și una dintre entitățile din subordinea sa, a preferat să stea într-un apartament de bloc cu două camere din apropierea sediului Executivului. De altfel, își petrecea mare parte din timp la serviciu, iar cabinetul a trebuit să lucreze în două schimburi. (A.N.)