Luncoiu de Jos: anul în care proiectele se vor vedea în teren
Potrivit autorităţilor publice din Luncoiu de Jos, la nivelul comunei vor intra în etapa de implementare câteva proiecte cu finanţări europene ce vor aduce plus valoare localităţii. Cu siguranţă pentru partea de tineret, vestea cea mai bună este introducerea unor puncte de acces gratuit la Internet, totul făcându-se cu bani de la UE.
Pentru cine nu ştie aceste minusuri cu care ne confruntăm, e firesc să se întrebe ce meştereşte un primar de nu se apucă de treabă, cu toate că a anunţat câştigarea unui program cu mult timp în urmă. Trecând peste asta, vreau să aduc unele informaţii legate de stadiul în care se găsesc aceste planuri de dezvoltare. În primul rând, proiectul de modernizare şi dotare a căminelor culturale din satele Luncoiu de Sus, Podele şi Stejărel (circa 500.000 de euro), cu fonduri europene, îşi aşteaptă avizarea, urmând licitaţia şi apoi lucrările. Prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Ţara Zarandului vom amenaja un parc modern (peste 70.000 de euro), cu băncuţe, alei, iaz şi o serie de aparate de fitness şi elemente de joacă, lămpi solare, o mică pistă pentru biciclişti, filigorie, astfel încât să oferim diverse posibilităţi de recreere şi petrecere a timpului liber. Investiţia se află în etapa de avizare a proiectului tehnic şi apoi ne apucăm de treabă”, a explicat Călin Dud (foto), primarul comunei Luncoiu de Jos.
Totodată, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL II se va trece la reabilitarea şi dotarea şcolii gimnaziale din satul principal, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare(este scoasă la licitaţie în SICAP) şi la modernizarea a patru poduri (construcţii noi, câte două în Luncoiu de Jos, respectiv în Podele). S-a finalizat licitaţia, se va respecta perioada atribuită prin lege posibilelor contestaţii, iar în perioada următoare va începe execuţia. Nu în ultimul rând, urmează instalarea de echipamente WiFi în spaţiile publice de pe teritoriul comunei, unde nu există conectivitate gratuită, finanţarea (15.000 de euro, sub formă de vouchere) fiind acordată direct de Comisia Europeană.
„Era tehnologizată în care trăim ne obligă să ne modernizăm şi să ne adaptăm noilor standarde informaţionale. Accesul la informaţie este un element esenţial. Facem, deci, încă un pas important spre civilizaţie europeană, iar şansa de a ne afla printre puţinele comunităţi beneficiare este o dovadă că munca noastră este răsplătită. Luncoiu de Jos merită să câştige cât mai multe fonduri europene pentru a-şi dezvolta fiecare ramură”, a mai arătat primarul Călin Dud. Acesta a menţionat că vor fi şase astfel de puncte de acces gratuit, distribuite la cele patru cămine culturale de pe raza administrativ-teritorială, la şcoala generală şi în părculeţul de lângă sediul administrativ. În general, localnicii şi-au făcut abonamente la operatorii de telefonie mobilă pentru a putea beneficia de Internet.Dar de acum încolo, au şi această opţiune de a se bucura de conexiune gratuită, în aer liber.(Magdalena Șerban)