Magdalena Șerban
Înscrierea în Programul Rabla pentru sobe s-a finalizat în 11 aprilie 2025 pentru primării. Se adresează oamenilor care locuiesc în cele peste 900 de comune din cele 27 de județe situate în zona montană a României, iar Statul va finanța 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei pentru fiecare. Conducerea din Luncoiu de Jos are sarcină administrativă îndeplinită, accesând încă din prima zi acest program.
Vor să ajute cetățenii
Unitățile administrativ-teritoriale au putut depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. După încheierea contractelor de delegare dintre Administraţia Fondului pentru Mediu şi unităţile administrativ-teritoriale şi publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunţul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanţii persoane fizice şi a sumelor alocate. ,,Am depus deja și așteptăm eligibilitatea. Fiecare primărie de comună a putut solicita până la 560.000 de lei, iar noi am vrut maxim. Sunt destul de multe persoane de la noi care sunt interesate să-și înlocuiască soba veche. În primul rând din considerentul cheltuielilor reduse și a eficienței sporite. Tot ce ține de noi vom face, astfel încât să se poată înscrie toți cei care doresc. Sunt și cu siguranță vor mai fi astfel de programe destinate populației din mediul rural, iar intenția noastră este de a nu rata niciunul”, a anunțat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud (foto).
Modernizare, cu ajutor financiar
De precizat că pe lângă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achiziția coșului de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, dar neapărat însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță. Demersul își propune să încurajeze înlocuirea sobelor vechi, ineficiente și poluante, cu modele noi, moderne, care respectă standardele de mediu și eficiență. Finanțarea se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu. Contribuţia proprie trebuie să fie în procent de minimum 30% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului și va fi suportată de către beneficiar. Totodată, șeful de la Mediu le-a transmis românilor să nu se creadă dezinformările conform cărora Uniunea Europeană vrea să interzică încălzirea pe lemne. ”Să nu dați crezare tuturor fake newsurilor că Uniunea Europeană vrea să ne interzică sobele cu lemne, că vrea să ne interzică alte activități tradiționale. Nu ne interzice nimeni nimic. Tocmai din acest motiv, lansez acest program tocmai de aici, de la Bruxelles ”, a precizat ministrul mediului, Mircea Fechet.
Supărată rău pe șeful ei, o domnișoară trecută de prima tinereţe, amenință cu o serie…
Daniel Hălăstăuan-președinte Crucea Roșie Vulcan Pentru că a organizat în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, alături…
Ilie U., din municipiul Vulcan Pentru că a fost condamnat după ce a introdus în…
Mii de șoferi au luat amenzi în vacanța de Paște pentru că au depășit limitele…
Un tânăr de 22 de ani, din comuna Margina, județul Timiș, a fost reținut de…
Doi tineri au fost umiliți și exploatați de o hunedoreancă din comuna Șoimuș, ori cel…