Luncoiu de Jos: calcule pentru ultimul trimestru din an
Magdalena Şerban
Administraţia publică din Luncoiu de Jos a primit de la Guvern o parte din acea cotă de 50 la sută cât reprezintă scutirea la plata impozitelor, atribuită locuitorilor din fostele zone miniere prin aplicarea Legii Moţilor, sperând ca până la finele anului să intre în posesia sumei totale.
„În total sunt 154.000 de lei pe an, atât reprezintă cuantumul diferenţei de 50 de procente. Pentru cetăţeni e o mică uşurare, plătind taxele la jumate faţă de grila standard. Este al doilea an când guvernanţii ne restituie aceste sume, lucru care ne ajută şi pe noi. Rămân bani pentru a face una, alta. Şi restanţele la indemnizaţii şi asistenţii persoanelor cu handicap vor fi acoperite (în jur de 60), dar să vedem pe noiembrie şi decembrie cum ne vom descurca. Ce ne bucură este că am redus la minimum cazuistica socială. Mai avem doar un singur dosar activ, cazul fiind unul izolat şi cam greu de remediat, ce-i drept. Cum nu veneau la muncă, se trezeau nepontaţi. Şi uite aşa, s-au angajat. Deci le-am făcut un bine. Culmea e că simt şi ei că le este mai bine acum. E o diferenţă să iei 180 de lei pe lună sau 1.800 de lei”, a afirmat Călin Dorin Dud (foto), primarul comunei Luncoiu de Jos.
Iar pentru că ne apropiem de anotimpul rece, acesta a mai spus că stocul de nisip şi sare trebuie suplimentat, iar tractorul primăriei, dotat cu lamă, rămâne sprijinul de bază în acţiunile de deszăpezire. Lemnul de foc e asigurat la instituţiile publice din rărituri (din cele 300 de hectare de fond forestier avute în proprietate). Pe de altă parte, păşunea nu mai generează venituri, cele circa 60 de hectare eligibile dovedindu-se a fi neinteresante pentru crescătorii de animale. Astfel, au rămas neconcesionate, cu toate că amenajamentul pastoral a fost întocmit. „Rog oamenii care până la ora actuală nu au apucat să-şi achite dările la stat să o facă. Pe lângă faptul că nu rămân cu datorii, pun umărul la buna desfăşurare a actului administrativ. Când eşti comună mică, orice ban poate cântări mult. Fie facem mici reparaţii, fie asigurăm cofinanţările necesare la proiectele investiţionale câştigate din fonduri europene, fie mai mişcăm ceva în teren, cu forţe proprii. Celorlalţi, care deja le-au achitat, doresc să le mulţumesc pentru promptitudine şi seriozitate“, a adăugat primarul.