Comunitate

Luncoiu de Jos, comuna în care se vrea independență energetică

Magdalena Șerban

Proiectul RePowerEU 2024, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), oferă o opor­tu­nitate unică pentru gospodăriile din România de a accesa finanțare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice și soluții de stocare a energiei. Deși administrațiile publice nu au obligația de a ajuta cetățenii în procesul de întocmire a dosarelor, doar unii edili
s-au gândit la posibilii beneficiari, restul lăsându-i să se descurce sin­guri. Unul dintre puținii primari din județ care nu a spus pas este cel din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud (foto).

Din bani nerambursabili
,,Pe I4A și pe I7, cumulate, sunt 65 de cereri, deci implicit dosare, iar pe 4B sunt 63 de dosare semnate. Am ajutat pe toată lumea cu scanări, verificări, trimis dosare, tot ce trebuie. Oamenii au aceste posibilități și e păcat să nu se folosească de sprijin. În ce ne privește, ca administrație publică, urmează sem­narea contractului pentru construirea unei centrale fotovoltaice pentru aco­pe­rirea consumului propriu de energie electrică a UAT Luncoiu de Jos, așa că pentru a reuși să îndeplinim acest obiectiv am depus la Ministerul Ener­giei, în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și sto­ca­rea energiei- Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse rege­ne­ra­bile pentru autocosum, cerere de fi­nan­țare. Valoarea totală este de 1.054.935,00 lei” , a anunțat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud (foto). Edilul a mai precizat că vor primi sprijin și Școala Gimnazială din Luncoiu de Jos și Școala Primară din satul Podele, în același mod, fiind semnate documentele aferente.

De precizat
Programul REpowerEU vine în aju­torul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin reabilitarea locuințelor și instalarea de panouri solare. Pentru cei eligibili se oferă 20.200 Euro pentru reabilitarea locuințelor (Investiția – I7), 10.000 Euro pentru instalarea panourilor (minim 3kw) și sisteme de stocare (Investiția I4 – Etapa I- Componenta A și Etapa a II-a), respectiv 5.000 Euro pentru baterii (minim 5kw) (Investiția I4 – Etapa I- Componenta B). Beneficiarii colaborează cu o firmă specializată pentru reabilitarea locuinței şi/sau instalarea panourilor solare. Nu există contribuție proprie – firma se ocupă de tot, de la lucrări până la documente și decontarea voucherului. Toți cei care aui primit vouchere pentru alimente sau energie sunt pe lista bene­fi­ciarilor eligibili. Programul se ba­zea­ză pe listele deja existente cu gos­po­dăriile vulnerabile. Beneficiarii au putut contacta firmele, iar lista celor autorizate a fost publicată pe site-urile https://mfe.gov.ro și https://cjvrancea.ro/ghiseul-unic-de-eficienta-energetica și a trebuit afișată la sediul pri­măriilor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii prin târg că s-a dat ordin pe unitate într-o instituție, ca anga­ja­ților să…

14 ore ago

Bulina albă

Marinela Szekely, factor poștal la Simeria Pentru că a câștigat și anul acesta etapa națională…

14 ore ago

Bulina neagră

E.C., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de omor…

14 ore ago

Sarmizegetusa Ulpia Traiana nu găzduiește evenimente private!

Consiliul Județean Hunedoara se deli­mitează public și categoric de evenimentul promovat în spațiul public pentru…

14 ore ago

Două persoane suspectate că ar fi deţinut droguri într-un bar din comuna Ilia, lângă Deva

Doi bărbaţi sunt cercetaţi penal după ce, într-un bar din comuna Ilia, în apropiere de…

14 ore ago

Câți bani pot primi românii care mai au lei pe LIBRETELE de economii CEC de dinainte de 1990

Știrea că românii care au depus bani la CEC pentru a-și lua Dacie înainte de…

14 ore ago