Magdalena Şerban
Va fi o vară fără Zilele Comunei la Luncoiu de Jos, dar cu acţiuni deschizătoare de drumuri pentru comunitate, anunţă conducerea de aici.
Informări publice
„În 2020, eram în plină pandemie, deci nu aveam cum să ne gândim măcar la vreun eveniment, din moment ce restricţiile erau clare. La început de 2021 nu aveam cum să anticipăm, la întocmirea bugetului anual, care va fi evoluţia virusului în rândul populaţiei, deci iar am spus pas organizării vreunei manifestări de amploare. Nu e vorba doar de considerentul financiar, noi nepracticând sume colosale pentru astfel de acţiuni. Ne încadram în maximum 30.000 de lei per total, ori alţii abia plătesc un cap de afiş cu banii aceştia. Dar trebuie să recunoaştem că necheltuiţi, pot fi cuprinşi în alt capitol bugetar, ca de exemplu la cel de reparaţii ori investiţii. Ne dorim să ne axăm pe acţiuni de informare a populaţiei legat de oportunităţile de accesare a fondurilor europene atât de către persoanele fizice cât şi de către cele juridice. Ne-am gândit ca să apelăm la reprezentanţii Grupului de Acţiune Locală Ţara Zarandului, entitate din care facem parte, să popularizăm posibilităţile de câştigare a unor proiecte din bani europeni nerambursabili. Oamenii trebuie să cunoască aceste şanse pe care le au şi să ia măsuri în timp util. Vorba aceea, dacă trece trenul, e bun trecut”, a afirmat Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos. De altfel, nu demult, cei interesaţi au putut lua parte la o prezentare oferită cu titlu gratuit de specialiştii de la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Hunedoara (OJFIR), fiind expuse submăsurile de finanţare ce pot fi accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Ele sunt: submăsurile 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, 6.2 Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale, 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici şi submăsura 6.4 Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole. ,,Dacă până acum, lucrurile erau destul de confuze în ceea ce priveşte fondurile europene în anii de tranziţie 2021-2022, acestea capătă contur prin axele active. Atrag atenţia fermierilor că potrivit declaraţiilor oficialilor, aceia care vor să se mai gândească la o finanţare de 90 la sută din partea UE, e obligatoriu să se grăbească. Se pare că nu o vor mai putea obţine decât în aceşti doi ani. Începând cu 2023 clar se va reduce cota de finanţare. Singurele care vor avea un avantaj mai mare vor fi cooperativele agricole care vor ajunge până la maximum 75 la sută. Totodată, este important pentru cei care vor să acceseze fonduri europene să ştie că în perioada 2021-2022, ghidurile sunt cele din PNDR 2014-2020, chiar dacă banii alocaţi sunt din noul exerciţiu financiar“, a mai subliniat alesul.
Finanţare nerambursabilă
Mult aşteptatul program PNDR (submăsura 6.2) oferă maximum câte 70.000 euro pentru investiţii rurale, non-agricole. Solicitanţii pot fi firme micro, mici şi mijlocii, dar şi societăţi nou înfiinţate, finanţarea fiind 100 la sută nerambursabilă. Fermierii, respectiv firmele din domeniul agricol, pot aplica în cazul în care doresc să demareze o activitate non-agricolă, aceasta putând fi şi o completare a activităţii lor curente. Afacerile finanţate pot fi de producţie (de la producţia de îmbrăcăminte până la produse farmaceutice), prestări servicii şi diferite meşteşuguri. Alt program avantajos este PNDR 6.4, submăsura oferind maximum 200.000 Euro, cu condiţii similare celor de la submăsura 6.2, dar aportul propriu va fi de 10 la sută sau de 30 la sută. Submăsura 6.1 constă într-un sprijin nerambursabil de maximum 50.000 de euro, adresat instalării tinerilor fermieri, încurajându-se stabilirea acestora în mediul rural. Prin sub-măsura 6.3, sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani şi este de 15.000 de euro, procentul de finanţare nerambursabilă fiind de 100 la sută.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…