Magdalena Șerban
Conducerea comunei Luncoiu de Jos a accesat și câștigat o finanțare în cuantum de aproape 4,6 milioane de lei, în baza căreia va înființa în extravilan un centru de colectare prin aport voluntar (CAV), prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta de mediu. Astfel, atât rezidurile rezultate în urma construcțiilor plus multe alte deșeuri pot fi gestionate civilizat și legal. Este un demers investițional rar întâlnit în mediul rural, aducând cetățenilor niște condiții și facilități ca la oraș.
Dealu Fetii nu e groapa de gunoi a zonei!
„Va fi construit exact în zona problematică, Dealu Fetii, adică acolo unde se arunca de către mai toată lumea, ceea ce nu se putea pune în pubelele menajere. Doar că în ultimii ani, veneau și din alte zone și am ajuns să tragem linie. Necontrolat și haotic, de la saci cu haine și până la bidoane, absolut de toate se aruncau. Este foarte important de menționat faptul că locuitorii comunei vor avea posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de sticlă, metal, material plastic, cauciuc, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori și deșeuri din construcții, deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilă. Vor avea doar obligația de a le transporta până în locația respectivă. Prin acest centru au ocazia să le arunce, fără costuri din partea lor. Mulți construiesc, demolează și nu au de ales, trebuie să arunce ceea ce rămâne. Pur și simplu nu au unde să le ducă, la ora actuală. Astfel, vom soluționa și acest aspect. Termenul limită de efectuare a recepţiei lucrărilor este 30.09.2024, iar cheltuielile implică, de la amenajarea terenului aferent și introducere a utilităților necesare, montare sistem de supraveghere video, asigurare cântar și până la construcții și instalații, proiectare și consultanță, probe tehnologice și teste, etc. Achiziţia de bunuri (containere pentru dotarea centrelor de colectare prin aport voluntar) se va realiza centralizat, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Vrem să oferim soluțiile necesare, astfel încât să fie evitate situațiile în care deșeurile ajung în mod ilegal în spațiul public și oamenii au probleme. Ei au nevoi pentru care se impun soluții, nu trebuie pedepsiți din moment ce nu li se oferă variante. Prin urmare, va dispărea și tentația de a arunca la întâmplare, pe domeniul public, prin păduri, pe maluri de ape, etc. Deci nu se va mai certa nimeni cu legea și totul va fi civilizat și simplu pentru oricine. La cei 1600 de locuitori ai comunei noastre, să ne imaginăm câte lucruri nefolositoare le depozităm și ne împiedicăm de ele. Dar ce fac cu un aragaz vechi, un televizor, un frigider? Poate nu am în plan sa-l dau în programul byback, nu doresc să cumpăr altele noi. Exemple sunt multe. Deci, din 30 septembrie, ce e nefolositor poate fi adus aici. Deja am început treaba în teren”, a transmis primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dud.
Printre foarte puținele comune hunedorene care se organizează. Totul e modular, separat și ermetic. Fără mirosuri!
De menționat că aceste CAV-uri asigură colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv reciclabile și biodeșeuri. Obiectivul general este accelerarea procesului de extindere și de mo-dernizare a sistemelor de gestionare inteligentă. Ținta propusă prin acest program este construirea și operaționalizarea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar până la jumătatea anului 2026, la nivel național. Alocarea finan-ciară totală acordată prin PNRR pentru lucrările destinate demersului este de 587.860.000 euro, din care 135.660.000 euro reprezintă cotă suplimentară față de procentul de 30 la sută din sumele prevăzute prin PNRR. Nu se pune problema de mizerie în jur, de mirosuri sau alte inconveniente care să producă deranj. Sistemul e unul modern.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…