Cu toate că şcoala gimnazială din Luncoiu de Jos se află în proces de modernizare, niciun elev nu a rămas să înveţe în frig. Iar pentru a rezolva necesarul de tablete electronice, laptopuri şi table inteligente, administraţia publică a accesat un proiect din bani europeni. Pe de altă parte, continuă modernizarea infrastructurii.
,,Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) am câştigat un proiect de peste 3,5 milioane de lei, ce are ca scop reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolii gimnaziale din satul principal, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare. Unitatea de învăţământ a fost desfăcută aproape în întregime (circa 70 la sută), necesitând noi centuri, grinzi metalice (tot ce implică structură de rezistenţă a clădirii), acoperiş, anvelopare termică (izolaţie interioară-exterioară, termopane), captare de apă, sistem de încălzire centrală, parchet, zugrăveli, sală de proiecţie, grupuri sanitare etc. De reabilitări serioase nu a mai beneficiat din 1964, de când datează. Aşa că şcolarii (clasele primare şi terminale) vor învăţa în alte locaţii până ce edificiul va fi finalizat. Planul nostru e ca preşcolarii să meargă la căminul cultural, acolo unde era sala de fitness, iar în imediata apropiere este un spaţiu amenajat pentru o sală de clasă. La Centrul de Informare Turistică sunt alte două clase, apoi încă una la Bibliotecă şi una la dispensarul uman, unde să funcţioneze şi cancelaria. Măştile de protecţie sunt asigurate de către noi, iar încălzire există peste tot“, a afirmat Călin Dud (foto), primarul comunei Luncoiu de Jos.
Conform acestuia, prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) a fost cuprinsă achiziţionarea unui număr de 71 de tablete electronice (prin Inspectoratul Şcolar elevii au primit doar 12), trei table inteligente şi 11 laptopuri pentru cadrele didactice.
„Sperăm să fim eligibili pentru finanţare şi să cumpărăm aceste elemente indispensabile actului educaţional actual. Semnal la telefonia mobilă există cam peste tot, doar izolat, în foarte puţine locuri să zicem că e slab sau nu are acoperire. Cert e că facem lobby pentru a aduce fibra optică în comună. Este următorul nivel pe care vrem să-l atingem. Ce mai vreau să anunţ e că momentan se lucrează la proiectul de modernizare de drumuri, podeţe şi străzi comunale (circa şase kilometri), câştigat pe axă guvernamentală. Chiar dacă plouă, se fac decopertări, lărgiri, rigole, şanţuri, ziduri de sprijin apoi se va turna asfaltul când vremea va permite. Sunt circa 19 străzi, în total. După implementare, ar mai rămâne de rezolvat încă vreo 31. Cele de legătură dintre localităţi au cam fost onorate, dar au mai rămas străduţe în interior. Ne concentrăm mult pe reţeaua rutieră, deoarece este una dintre priorităţile cu care am pornit la drum în acest mandat“, a subliniat primarul comunei Luncoiu de Jos.
Legat de dorinţa de vaccinare a celor din primărie, din 13 angajaţi, doi au solicitat vaccinul împotriva COVID-19, iar în ce priveşte cadrele şcolare, dintr-un total de 11, patru au optat pentru imunizare.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…