Lunea neagră
Cei care se ştiu depresivi, ori care au avut probleme emoţionale în ultima perioadă, trebuie să aibă astăzi mare grijă. Nici pentru restul persoanelor, ziua de astăzi s-ar putea să nu fie mai uşoară, pentru că este considerată cea mai deprimantă zi din an.
A trecut euforia sărbătorilor
Dacă vă treziţi astăzi mai abătuţi, nu intraţi în panică, dar fiţi cu mare băgare de seamă. Astăzi traversăm ceea ce englezii au denumit Blue Monday, într-o traducere liberă, Lunea neagră. Psihologii vorbesc despre factori “post-sărbători”, combinaţi cu vremea încă rece şi perspective extrem de îndepărtate a concediului. Lunea neagră pică în a treia zi de luni din ianuarie, atunci când euforia sărbătorilor de iarnă dispare, iar căldura soarelui de vară pare o perspectivă foarte îndepărtată. În ultima perioadă, s-a constatat că în această zi, numărul tentativelor de suicid creşte, însă specialiştii vin cu sfaturi care să ne ajute să depăşim această zi deprimantă şi să reintrăm în trăirile cotidiene.
Cum poţi combate deprimarea
Astfel, ca să uităm de Lunea neagră, putem să ajutăm – absolut dezinteresat – pe cineva aflat la nevoie sau să ieşim la shopping şi să cumpărăm ceva frumos pentru noi sau pentru cineva drag. De asemenea, psihologii ne propun să ascultăm sunetul mării chiar şi numai pe CD ori să cântăm chiar şi numai la duş. Este cel mai simplu mod de a-ţi ridica nivelul de oxitocină, hormonul fericirii, din organism. Experţii spun că oxitocina acţionează şi ca un analgezic natural. Bea ceai! Psihologii de la Universitatea Yale din SUA susţin că atunci când au băuturi calde în mână, colegii de serviciu tind să fie mai generoşi unul faţă de celălalt. Fă sport. Mănâncă alimente bogate în magneziu, mineral care reduce iritabilitatea. Dacă îţi permite mediul de lucru, umblă desculţ la serviciu. Picioarele obosite te fac să te simţi obosit. Flirtează! “O parte din hipotalamusul (n.r. formaţiune cenuşie a creierului, care corespunde părţii inferioare a encefalului, având rol important, printre altele, în reglarea superioară a funcţiilor emoţionale ale organismului) creierului tău se trezeşte la viaţă şi produce hormonul dopamină (n.r. un alt hormon al fericirii)”, explică doctorul neurolog Michael Green, de la Universitatea Aston. Înconjoară-te de flori! Un studiu efectuat de Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard a arătat că lumânările parfumate, cu miros floral, îţi fură zâmbete. Cercetătorii au demonstrat că acestea pot reduce anxietatea, creşte entuziasmul şi ridică starea de spirit. Iar un studiu al comportamentului uman a scos în evidenţă faptul că persoanele matinale sunt mai pline de energie şi mai fericite dacă miros dimineaţa flori culese recent; Ascultă cântecul păsărilor! Cercetătorii spun că te pot ajuta să uiţi de tristeţe şi de zilele cenuşii de iarnă. Fă-ţi în minte sau pe hârtie un tabel cu lucrurile pozitive care ţi s-au întâmplat sau lucrurile care te fac fericit. Le vei rememora şi aşa vei putea uita de gândurile negre.