Categories: ActualitateFlash

Lupii dau iama prin stâne

Maximilian Gânju

Legislaţia în vigoare prevede ca la fiecare stână, numărul de câini ciobăneşti să fie proporţional cu numărul de oi. Mai exact, la fiecare 100 de oi, este permis un câine de pază. Prea puţin, spun ciobanii, în condiţiile în care, în permanenţă, sălbăticiunile dau târcoale mioarelor. Suficient, consideră vânătorii, luând în calcul numărul de reclamaţii primite.

Doi câini nu fac faţă unei haite   
Crescătorii de oi din Valea Jiului, dar şi din judeţ, se plâng că în această iarnă, mai mult decât oricând, au avut de-a face cu haitele de lupi înfometaţi, care au dat atacul la stânele de oi. Pagubele nu sunt de neglijat, iar oamenii susţin că lupii s-au înmulţit atât de mult, încât nu-şi mai găsesc hrana, şi hămesiţi, le fac ravagii printre mioare. Nici câinii ciobăneşti, mulţi dintre ei în stare să alunge şi ursul, nu mai fac faţă, pentru că sunt prea puţini. Legea nu permite decât un câine la 100 de oi, iar majoritatea crescătorilor au turme mici, de până în 150 de mioare. Degeaba au doi câini, pentru că nu se pot ţine unei haite de lupi. „Noaptea, a trebuit să facem larmă, ca să nu vină lupii la stână. A fost iarnă grea şi n-au avut de mâncare. Dacă eram în munte acum, cred că din 80 de oi, dacă mai rămâneam cu 10. Lupii s-au înmulţit şi au ieşit din pădure, au coborât pe dealuri, la ţarcul unde ţinem oile. Cred că ar trebui să mai stârpească din ei, că ne vor ataca şi pe noi”, spune Ionel Stâmb, un crescător de oi din Valea Jiului.

Ciobanul nonagenar a avut şi probleme  
Ştefan Grosu, ciobanul în vârstă de 95 de ani, care a uimit o ţară întreagă după ce a ajuns şomer, a avut şi el de furcă cu haitele de lupi înfometaţi. Nu în această iarnă, însă bătrânul îşi aminteşte cum a fost scos de câinii lui ciobăneşti din colţii lupilor. „A sărit în spatele meu şi m-am luptat cu el, l-am ţâpat eu jos, da m-a apucat iar de mână. Norocul a fost cu cânii, care au sărit de l-au încolţit şi l-au rupt. A fugit aşa schilodit, da cu fiarele nu e de glumit”, a povestit bătrânul.

Mulţi se plâng, dar nu reclamă
Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Hunedoara, Jan-Dorin Calciu, spune că au fost înregistrate doar cinci reclamaţii cu privire la prezenţa lupilor care pun în pericol turmele de mioare. „Este un fenomen pe care-l gestionăm şi vreau să vă spun că nu doar în această iarnă au fost atacuri. Ele sunt în fiecare iarnă, sunt în limite acceptabile, mai ales că noi intrăm în arealul lor şi nu ei în al nostru. Oamenii se plâng şi vorbesc mult, dar la noi, sunt înregistrate patru sau cinci reclamaţii”, a declarat Jan-Dorin Calciu, directorul AJVPS Hunedoara. Totodată, vânătorii hunedoreni se încadrează şi în numărul aprobat pentru vânarea lupilor, însă sălbăticiunile, chiar dacă s-au înmulţit peste măsură, după cum susţin ciobanii, sunt protejate prin lege. De altfel, ţara noastră are una din cele mai numeroase populaţii de lupi, însă în ultimii ani, habitatul acestor animale este din ce în ce mai restrâns. Astfel că, nu ar fi o surpriză foarte mare, ca numărul lupilor să înceapă să scadă la fel de repede pe cum a crescut, în condiţiile în care anual, dispar păduri întregi, din cauza defrişărilor necontrolate.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • DAR LA STANILE LUI MIRCEA MOLOT NU DAU LUPI , CIOBANII SUNT ANGAJATI LA FIRME CLIENTELARE ,MICUL PITIC ,UN MARE HOT.and

Recent Posts

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

6 ore ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

3 zile ago