Lupta împotriva corupţiei va începe de pe băncile şcolii
Începând din această primăvară, la nivelul fiecărei şcoli din judeţ va exista o comisie anticorupţie. Aceste comisii vor avea rol de supraveghere pentru combaterea eventualelor acte de corupţie care pot apărea la nivelul unităţilor şcolare.
Strategie naţională anticorupţie
Înfiinţarea comisiilor face parte dintr-un plan naţional comun, care se aplică la nivelul întregii ţări. Acestea vor fi alcătuite din trei până la cinci membri şi vor exista în fiecare şcoală, indiferent unde este amplasată sau câţi elevi învaţă acolo. Membrii de comisie vor fi desemnaţi din rândul personalului unităţii respective, fie că este vorba despre profesori sau angajaţi ai compartimentelor administrativ sau juridic. Cert este că, preşedintele de comisie va fi directorul şcolii.
Pentru a putea funcţiona aceste comisii, trebuie respectată strategia naţională anticorupţie, care are printre obiectivele specifice implementarea unui cod de conduită pentru evitarea incompatibilităţii şi conflictului de interese, campanii pentru promovarea unui comportament de recunoaştere şi respingere a corupţiei, introducerea treptată la nivelul instituţiei a unei metodologii unitare de evaluare a riscurilor de corupţie. Dacă vor apărea situaţii de abatere de la codul etic, acestea vor fi discutate la nivelul comisiei anticorupţie, apoi în consiliul de administraţie şi vor fi luate măsurile care se impun. De fapt, rolul comisiilor va fi acela de a supraveghea asupra păstrării unui climat specific unităţilor şcolare, unde educaţia primează şi nu dezvoltarea unui comportament negativ.
Începând de la inspectoratul şcolar
Şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara va exista o astfel de comisie, al cărei preşedinte va fi inspectorul general. „Strategia anticorupţie în educaţie stabileşte o abordare sustenabilă şi planificată, pe termen mediu şi lung în domeniul prevenirii corupţiei. Prin informare, formare şi comunicare, toate aceste acţiuni programate ajung să fie aplicate la nivelul tuturor entităţilor din domeniul educaţiei. Strategia vizează prevenirea şi reducerea fenomenelor de corupţie şi valorizează rolul important al procesului educativ. Cu siguranţă, impactul asupra elevilor, dar şi a tuturor celorlalţi implicaţi, va fi unul pozitiv şi puternic, pentru că, rezultatele se vor vedea în viitor asupra societăţii“, a declarat profesoara Maria Ştefănie, inspector şcolar general al judeţului.
Nu se ştie dacă aceasta este o soluţie
Cum înfiinţarea acestor comisii a stârnit oarece controverse în mai multe instituţii de învăţământ din ţară, unde liderii de sindicat au afirmat că nu prea îmbrăţişează această idee, i-am cerut opinia şi lui Paul Rusu, liderul SIP Hunedoara. „Dacă aş da-o pe ironie, aş aminti ceea ce se spune, că atunci când nu vrei să rezolvi o problemă, înfiinţezi o comisie. Cred că o comisie nu poate soluţiona problemele, şi nici un cod de conduită, ar fi doar o constrângere legală. Ca lider sindical şi profesor, susţin că nu are ce să caute corupţia în şcoli, copilul trebuie să înveţe din comportamentul dascălului. Dar, dacă legislaţia impune acest lucru, nu ne putem opune. Deci, sunt de acord cu aceste comisii anticorupţie şi le vom sprijini în activitate”, a declarat Paul Rusu, preşedintele SIP Hunedoara.
O idee foarte buna ,educatia trebuie invatata de mic pentru a evita coruptia cand va fi mare .