Politica si administratie

Maghiarii dau tonul la solidaritate

Nicolle Ebner

Ieri, la Deva, a avut loc ceremonia oficială de semnare a protocolului de colaborare între comunităţile şi instituţiile maghiare din judeţele Hunedoara şi Covasna. Iniţiatorul proiectului, Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna, afirmă că ideea de colaborare s-a născut în urmă cu aproximativ un an, ca urmare a necesităţii micii comunităţi maghiare din judeţul Hunedoara de a avea contacte cu marea comunitate maghiară din Covasna.
În 1992, în judeţul Hunedoara, erau 33.849 de unguri, care, în 10 ani, s-au împuţinat, la 25.388. Asta reprezintă un minus de 25 la sută. „Principiul, ideea noastră este să facem o legătură frăţească între secuii din Ţinutul Secuiesc, respectiv judeţul Covasna, şi maghiarii din judeţul Hunedoara. Eu cred că este de înţeles  această voinţă a unei comunităţi maghiare de 75 la sută cum este cea din judeţul Covasna, de a ajuta o comunitate care, în 10 ani, s-a micşorat cu 25 la sută”, şi-a motivat Tamas Sandor iniţiativa aprobată şi adoptată în unanimitate de consilierii judeţeni din Covasna, atât cei români cât şi cei unguri.  La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád-András, apreciază colaborarea ca pe un gest de solidaritate între comunităţile maghiare din cele două judeţe. „Considerăm că atât noi, ungurii din Secuime cât şi maghiarii din sudul Transilvaniei, avem foarte multe de învăţat, unii de la ceilalţi şi de aceea am considerat că acest parteneriat poate dezvolta atât comunitatea maghiară din Covasna, cât şi pe cea din Hunedoara”, a declarat Antal Árpád-András.
Protocolul semnat ieri nu face altceva decât să reconfirme importanţa solidarităţii şi a coeziunii tuturor comunităţilor maghiare din Transilvania, proiectele comune fiind de ordin cultural, artistic şi în domeniul identităţii etnice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura