Mai bine pentru Spitalul Municipal Orăştie
Sănătatea este o problemă care ar trebui să fie luată în serios nu doar de cei care studiază acest domeniu, ci de toată lumea. Însă, în 2010, problemele financiare au lovit până şi în spitale, ceea ce a accentuat greutăţile la nivel sanitar. Puşi în situaţia unor calcule bugetare dificile, aproape imposibile, managerii spitalelor încearcă să atragă finanţări pentru diferite proiecte de reabilitare sau dezvoltare a unităţilor spitaliceşti.
Rompetrol – Primărie – Spital, o colaborare de bun augur
Instituit în funcţia de manager al Spitalului Municipal Orăştie în februarie 2010, doctorul Dan Mihail Sechi (medalion) are planuri mari în ceea ce priveşte condiţiile de care să beneficieze, pe viitor, pacienţii. Dar, a preferat să ne detalieze un proiect aflat în plină desfăşurare, pentru că „e mai bine să vorbim despre o realizare, nu despre o posibilă realizare“, cum ne spune chiar el.
Spitalul Municipal Orăştie în parteneriat cu Primăria municipiului Orăştie, au obţinut finanţare pentru proiectul „Reabilitarea staţiei de sterilizare a Spitalului Municipal Orăştie”, prin programul Grupului Rompetrol intitulat “Împreună pentru fiecare”. Cu un buget alocat de Rompetrol de 48.332 lei, proiectul vizează reabilitarea staţiei de sterilizare pentru obţinerea condiţiilor conforme de funcţionare, în vederea creşterii siguranţei serviciilor medicale acordate populaţiei. De asemenea, de punctat ar mai fi reducerea perioadei de spitalizare, costuri mai mici de întreţinere, economie la utilităţi şi medicamente, precum şi educaţie medico-sanitară gratuită oferită cetăţenilor. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect vor fi cei aproximativ 6.000 de pacienţi internaţi anual în secţiile Spitalului Municipal Orăştie.
În perioada 23-27 august 2010, s-au finalizat procedurile de achiziţie a materialelor pentru reabilitarea şi modernizarea încăperii în care se află staţia de sterilizare, precum şi a echipamentelor componente staţiei propriu-zise.
Asistenţă gratuită şi sfaturi medicale
În cursul zilelor de 26 şi 27 august 2010, s-a desfăşurat primul eveniment din cadrul proiectului, şi anume: „Măsuri medico-sanitare privind prevenirea bolilor cardio-vasculare“. Astfel, în centrul municipiului Orăştie a fost amplasat un cort personalizat, dotat cu echipamente medicale, unde cetăţenii au beneficiat, gratuit, de asistenţă şi sfaturi medicale, precum şi materiale informative privind prevenirea bolilor cardio-vasculare. Desfăşurarea acţiunii a fost asigurată de o echipă formată din 13 voluntari, feedback-ul fiind unul pozitiv.
„Au fost prezente sute de persoane. Ne-am gândit că oricărui om îi prinde bine o informaţie corectă despre profilaxia bolilor cardio-vasculare sau acordarea primului ajutor în cazul unor persoane cu stop cardio – respirator. Cele câteva sute de flyere cu material informativ s-au epuizat neaşteptat de repede, ceea ce a dovedit că populaţia e deschisă la cunoaştere şi acordă interesul necesar sănătăţii“, ne spune managerul Spitalului Municipal Orăştie, medicul Dan Mihail Sechi.
Educaţie pentru tineri
La sfârşitul lunii septembrie, în cadrul aceluiaşi proiect, elevii Colegiului Naţional Aurel Vlaicu şi cei ai Grupului şcolar de Chimie Industrială din municipiul Orăştie vor beneficia de o prezentare detaliată şi o serie de materiale informative despre bolile infecto-contagioase şi cu transmitere sexuală.
„Ne aflăm, ca societate, într-o continuă dezvoltare. Carenţele în cunoaştere pot fi viitoare pericole. Această parte educativă a proiectului are în vedere informarea tinerilor asupra problemelor sexualităţii şi formarea la aceştia a unor deprinderi fiziologice normale, a unei atitudini faţă de sexualitate plecând de la valorile morale, toate având ca scop orientarea către formarea unei familii, a unei vieţi sexuale şi sociale normale şi echilibrate“, declară Dan Mihail Sechi, managerul Spitalului municipal Orăştie.
Cât despre ajutorul oferit de Programul „Împreună pentru fiecare”, este mai mult decât binevenit locuitorilor municipiului Orăştie. „Spitalul este, la fel ca şi primăria, un loc în care omul vine şi îşi spune doleanţele. La medic, bolnavul trebuie să-şi găsească alinarea suferinţei în condiţii optime de spitalizare/tratare. Ştim cu toţii că spitalele din România de confruntă cu probleme financiare, care se răsfrâng tot asupra pacientului, tocmai de aceeea, un sprijin material pentru dezvoltarea sistemului sanitar este ca un pahar de apă rece „oferit unui om insetat“, ne spune edilul-şef al municipiului Orăştie, Alexandru Munteanu.
Cu astfel de investiţii şi susţinere a proiectelor, putem spune că Orăştie este un adevărat oraş european.