ActualitateFlash

Mai mult pentru catedrale, decât la spitale!

catedrala hunedoara (30)Natalia Bumbac

Carnagiul provocat de incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti a provocat o adevărată  revoltă în rândul populaţiei, care a dus la proteste de stradă  în toată ţara. Odată cu aceste manifestări, oamenii au încercat să identifice şi nişte vinovaţi, primii pe listă fiind conducătorii statului. Printre cei contestaţi s-au numărat şi preoţii, chiar capii Bisericii Ortodoxe, care, aşa cum susţineau protestatarii, nu s-au comportat adecvat faţă de tragedia în care şi-au pierdut viaţa, după ultimele date, 48 de persoane. Unul dintre sloganele preferate ale protestatarilor care au împânzit piaţa Universităţii din Capitală, dar şi centrele mai multor oraşe din ţară a fost: „Vrem spitale, nu catedrale!”. Automat au apărut voci care susţineau că bisericile primesc finanţări prea consistente din partea statului, în detrimentul altor domenii.
Bani pentru toate cultele religioase
La noi în judeţ sunt câteva sute de lăcaşuri de cult, aparţinând mai multor  confesiuni. Anual, acestea primesc de la autorităţile statului sprijin financiar nerambursabil. Printre instituţiile care alocă sume consistente pentru bisericile din judeţ se numără Consiliul Judeţean. Timp de patru ani, 2012, 2013, 2014 şi 2015, administraţia judeţeană a acordat, în total, bisericilor, aproximativ 12.000.000 de lei. Anual, numărul bisericilor susţinute financiar varia de la 160 la 180, peste două treimi aparţinând cultului ortodox, celelalte fiind baptiste, penticostale, reformate, romano-catolice, greco-catolice etc. După cum se specifica în documentele consiliului judeţean, banii au fost cheltuiţi pentru lucrări de amenajare şi restaurare a clădirilor, iar în unele cazuri, pentru continuarea unor construcţii noi, cum ar fi Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din cartierul Micro 15 din Deva, finalizată în acest an, sau Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, viitoarea catedrală, din centrul municipiului.
Bisericile noi, susţinute financiar
Valoarea sumelor acordate de administraţia judeţeană pentru fiecare biserică în parte pleacă de la 3.000 de lei şi urcă până la sume de 100.000 de lei. Pentru bisericile noi, aflate în curs de construire, sumele de bani acordate au fost mai mari. Spre exemplu, în 2012 şi 2013, biserica „Adormirea Maicii Domnului” a primit, în total, suma de 1.050.000 de lei. În 2014, jumătate din banii de la CJ Hunedoara au mers către Episcopia Devei şi Hunedoarei, mai exact 2.000.000 de lei, restul fiind distribuiţi între alte 180 de biserici. În anul 2015, banii acordaţi pentru cultele religioase au fost împărţiţi între 161 de biserici, ajutoarele financiare plecând de la 3.500 de lei. Sumele cele mai mari, de aproximativ 100.000 de lei, au fost atribuite bisericilor aflate în curs de construire din Deva, dar şi Parohiei Ortodoxe Române de la Ţebea. La aceste sume acordate bisericilor de administraţia judeţeană se adaugă altele, mai mult sau mai puţin consistente, date de administraţiile municipiilor şi oraşelor, în funcţie de bugetul fiecăreia.
Nu suntem siguri, dar din informaţiile noastre se pare că banii primiţi anual de biserici – este drept, acestea sunt de aproape 20 de ori mai numeroase decât spitalele! – au depăşit sumele alocate spitalelor din judeţ.

4 comentarii la „Mai mult pentru catedrale, decât la spitale!

  • Nu cred că acest slogan „Vrem spitale nu catedrale”, este cel mai adecvat. Sunt situaţii diferite. E adevărat că BOR ar trebui să fie mai aproape de oameni nu doar la botezuri, căsătorii şi ceremonii funerare, că ar trebui să pună un accent mai mare pe misionarism. Problema spitalelor nu se rezolvă în opoziţie cu cea bisericilor. Aceasta din urmă este una complexă, legată şi de asigurările de sănătate. Partea mai negativă este că banii daţi de Consiliul Judeţean au o puternică destinaţie electorală iar în campania electorală preoţii se vor implica mai mult decât le este permis.

  • „Nu suntem siguri , dar din informatiile noastre” asta defineste ziaristii facuti la Spiru Haret, mocirla mediocritatii.
    Pentru mortii de la Colectiv , toata societatea a fost vinovata , de la Prim Ministru la Patriarh, numai presa a ramas imaculata.
    Aceasta presa „autentic mioritica” ce a innegrit sufletul romilor de mai ca ar incepe un razboi civil, aceasta presa care aduce orice dar pace nu.
    Pai stimata domnisoara in 12 luni pe an cati bani ai dat matale la Sfanta Biserica (indiferent care), in comparatie numai cu banii retinuti pentru CASS ??? care merg tot spre medicina.
    Stimati secu(la)risti – sau copii lor – din presa, se vede de la o posta ca tinta e denigrarea BOR.
    Vina noastra a crestinilor ortodocsi, este ca prea ne-am laicizat, si prea admitem consumerismul in ultima vreme, si asta doare finanta masonica – vizibil.
    Dumnezeu intr-o forma sau alta, nu va lasa Mireasa Sa bataia de joc a nimanui.
    Domnisoara, cum scrieti, asa sa va ajute Dumnezeu !

  • Biserica profita de prostia oamenilor, de incultura lor si de coruptia guvernelor. Un articol excelent! In loc de spitale, biserici! Incredibil!

  • @ZARAND

    Bravo ZARAND !

    In sfirsit cineva care pune destul pe rana.
    Prostia romanilor fiind catastrofala.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura