Maidanezii sunt hrăniţi cu… batoane de slăbit
Sunt ai nimănui. Încearcă să supravieţuiască în jungla urbană. Cei mai mulţi bat oraşul în lung şi în lat, înfometaţi, în căutarea hranei. Majoritatea oamenilor nu-i bagă în seamă sau alţii îi hăituiesc sau chiar îi omoară. Este vorba de câinii vagabonzi, comunitari sau maidanezi, cum li se zice câinilor fără stăpân. Dar există şi oameni inimoşi, care încearcă să-i ajute. Din păcate, de când cu criza economică, acest lucru a devenit peste puterile lor.
Hrăniţi doar de două ori pe săptămână
Mâine este Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân. Iar peste 700 de maidanezi adunaţi în adăpostul de la Sântuhalm îşi vor întâmpina ziua într-o foame cruntă. De câteva luni, mănâncă doar de două ori pe săptămână, iar atunci când primesc câte ceva, hrana lor este compusă, pe lângă altele, din… batoane de slăbit.
Medicul Terezia Dinu, preşedintele Asociaţiei „Natura” Deva, una dintre organizaţiile care activează în cadrul acelui adăpost, lansează un apel disperat către oamenii care iubesc animalele. „Situaţia în adăpostul nostru este foarte grea. Câinii mănâncă acum doar de două ori pe săptămână, ei trăiesc într-o foame cruntă. Iar mâncarea pe care le-o dăm în cele două zile nu este mâncare pentru câini, de calitate. Le dăm cozonaci, batoane cu glazură de ciocolată, batoane de… slăbit, alimente pe care ni le donează anumiţi producători. Dar e bine că vin şi ele, că altfel, chiar nu ar avea ce să mănânce”, spune Terezia Dinu.
Costurile pentru a le asigura câinilor de la Sântuhalm o masă îndestulătoare, zilnic, se ridică la aproximativ 500 de lei. „Ar fi nevoie de 180 de kilograme de crochete pentru toţi câinii. Costul ajunge undeva la 500 de lei pe zi, dar noi nu avem aceşti bani. Noi trăim numai din milă, din cerşit”, precizează femeia. Tot ea spune că, dacă acei câini nu vor fi ajutaţi, în câteva luni vor muri de foame: „Pot spune că suntem la limită. Lansăm tot felul de apeluri, cerem ajutor şi dacă nu vom găsi pe cineva să ne ajute, câinii vor muri. Şi nu de boală. Vor muri de foame”, arată reprezentanta asociaţiei „Natura”.
Peste 700 de câini pe 100 de locuri
Spusele ei sunt confirmate de un sponsor al adăpostului, judecătoarea pensionară Rodica Tănase, care s-a ocupat şi ea de multă vreme de maidanezii din adăpost, pentru a le îmbunătăţi condiţiile de trai. Este drept, că în ultima vreme nu mai are elanul şi succesul din anii trecuţi, dar încă se mai implică atât cât poate. „A fost o vreme când primeam cantităţi foarte mari de hrană, dar înainte de sărbătorile din iarnă, acestea au fost reduse la o tonă pe săptămână. Este foarte puţin. Iar iniţial, adăpostul a fost construit pentru 100 de câini. Acum sunt peste 700. Îi rugăm pe toţi iubitorii de animale să contribuie cu hrană pentru ei”, imploră Rodica Tănase.
Mai mult, Terezia Dinu vorbeşte şi despre nevoia de a schimba mentalitatea oamenilor care trăiesc la case şi abandonează puii de câine. „Oamenii ar trebui să-şi castreze animalele, dacă nu vor pui de la ele, nu să le abandoneze pe străzi. Şi, în loc să facă reclamaţii, poate ar fi mai bine să încerce să ajute pentru rezolvarea problemei”, declară Terezia Dinu.
Este acelasi text publicat si pe un alt site. Nu se scrie nici macar adresa sau un cont de paypal sau ceva, sa dam macar share daca nu avem ce dona..