Majoritatea spitalelor sunt în categoria a patra
Procesul de clasificare a spitalelor a fost încheiat. Ministerul Sănătăţii (MS) a răspuns ieri propunerilor autoevaluative de clasificare a unităţilor sanitare din toată ţara. În judeţul nostru, din cele 11 unităţi sanitare, cele mai multe au un nivel de competenţă bazal.
Aceeaşi categorie, aceeaşi finanţare
Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke prin introducerea acestor clasificări, diferenţele de finanţare pentru spitalele care fac parte din aceeaşi categorie, vor fi eliminate. Din judeţul Hunedoara, în categoria a cincea au fost clasificate următoarele unităţi sanitare: Spitalul de Psihiatrie Zam şi Sanatoriile de Pneumoftiziologie Brad şi Geoagiu. Această categorie prezintă un nivel de competenţă limitat, în care se încadrează spitale ce asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.
De asemenea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara şi Spitalul de Urgenţă Petroşani, au fost clasificate în categoria a treia. Asta înseamnă că nivelul lor de competenţă este unul mediu, acestea fiind spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ – teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Clasificarea acestora, însă, a fost făcută doar provizoriu, cu condiţia ca până la data de 31 decembrie 2011, cele trei spitale să realizeze un plan de conformare.
Majoritatea unităţilor medicale din judeţul Hunedoara au fost clasificate în categoria cu numărul patru, cu un nivel de competenţă bazal. Asta înseamnă că aceste spitale deservesc populaţia pe o rază administrativ – teritorială limitată, pentru afecţiuni cu un grad mic de complexitate. Este vorba de spitalele municipale din Orăştie şi Brad, precum şi de spitalele orăşeneşti din Haţeg, Lupeni şi Vulcan (şi acesta din urmă, cu plan de conformare).