Mănăstirea Lainici, loc de pelerinaj în Săptămâna Mare. Se roagă la icoana făcătoare de minuni
Aglomeraţie la Mănăstirea Lainici din Defileul Jiului în toată această săptămână, după ce sute de oameni, din întreaga ţară, merg să se roage la o icoană despre care spun că este făcătoare de minuni. Credincioşii merg şi pentru a asculta slujbele religioase, oficiate în fiecare zi din Săptămâna Mare, de preoţii care slujesc la acest lăcaş de cult.
Majoritatea credincioşilor care, an de an, vin la Mănăstirea Lainici, sunt din judeţele Gorj şi Hunedoara, dar există şi oameni care vin de la sute de kilometri depărtare pentru a atinge Icoana Maicii Domnului, despre care se spune că face minuni (în foto). “Credem în puterile tămăduitoare ale Icoanei Maicii Domnului şi m-am rugat pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri”, spune o femeie aflată la Lainici împreună cu soţul ei. Ca ei sunt sute de oameni care merg la lăcaşul din defileu să atingă o copie a unei icoane făcătoare de minuni din Grecia, adusă în iulie 2006 de pe Muntele Athos. Icoana este neobişnuită prin dimensiunile sale, fiind pictată pe lemn de santal şi acoperită cu o mantie grea de argint aurit. În Europa, mai sunt patru biserici care adăpostesc astfel de copii, despre care oa-
menii cred că au căpătat şi ele puteri tămăduitoare, astfel că la Lainici s-au format adevărate pelerinaje în speranţa că astfel vor scăpa de necazuri.
Mănăstirea Lainici se află pe Defileul Jiului, pe raza judeţul Gorj, la 32 de kilometri de Târgu-Jiu şi la 25 de kilometri de Petroşani, şi are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Mănăstirea a avut un trecut zbuciumat, credincioşii spunând cu pioşenie că lăcaşul a fost crucificat de mai multe ori, trecând prin grele încercări. Pentru a permite pelerinilor să ajungă la mănăstire, în perioada sărbătorilor pascale, drumarii au ridicat toate restricţiile de circulaţie impuse pe DN 66 între Petroşani şi Bumbeşti Jiu. Astfel, între 18-21 aprilie, traficul va fi liber la orice oră prin Defileul Jiului.