Comunitate

Manuscris cu poezii, expus la muzeul devean

Magdalena Şerban

Dat fiind faptul că pe tot parcursul lunii august se sărbătoreşte Ziua Limbii Române, vizitatorii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) pot admira în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia un manuscris intitulat „Poezii culese de Ioan Ioanichie Olariu de Gurasada”, care a intrat în patrimoniul instituţiei în anul 1980, prin achiziţie. Volumul se prezintă într-un carnet manuscris de 221 de pagini şi este alcătuit din 82 de texte în versuri culese, create sau adaptate, printre acestea găsindu-se creaţii populare, poezii patriotice sau cu subiect istoric şi slove de dragoste.
„Deşi valoarea artistică a poeziilor nu este una foarte însemnată, manuscrisul este important ca document care transmite spiritul vremii în care a fost alcătuit. Ca volum de poezii, documentul consemnează forma la care au ajuns, la un moment dat, anumite creaţii populare, sau variante interesante ale unor poezii care animau atmosfera epocii, mărturisind preocupări literare în spaţiul hunedorean şi transilvănean. O altă valenţă a manuscrisului este aceea că aduce în atenţie personalitatea mai puţin cunoscută a unui intelectual hunedorean din Transilvania secolului al XIX-lea, Ioanichie Olariu, văzut ca exponent al unei generaţii care a pregătit, iar urmaşii au înfăptuit, Marea Unire din 1918. Printre poeziile cuprinse de Ioanichie Olariu în culegerea sa se regăseşte şi cea intitulată Limba română, a poetului George Sion (1822-1892)”, a precizat Georgeta Deju, şef secţie Istorie şi Artă, din cadrul MCDR Deva.
Mai trebuie spus că Ioanichie Olariu (1840-1914) s-a născut la Gurasada, fiind descendentul unei familii de cărturari care a dat preoţi, dascăli, funcţionari şi avocaţi. Majoritatea a avut preocupări legate de scris, de colecţionare de cărţi, făcând parte dintre acei români transilvăneni care constituiau elita naţională a secolului al XIX-lea. Autorul a fost învăţător în localitatea natală, iar mai târziu prim-grefier şi director al Tribunalului din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura