Comunitate

Marele Dostoievski, 200 de ani de la nașterea sa

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Colegiul Național „Decebal” Deva, or­ga­nizează în 11 noiembrie 2021, ora 1300, la Colegiul Național „Decebal” Deva, Sala ProARTE, o prezentare cultural-educativă prilejuită de împlinirea, în această zi, a două sute de ani de la nașterea marelui pro­zator rus Feodor Mihailovici Dosto­ievski.

Întrebări legate de fericire
În cadrul manifestării, având drept ge­neric „Inadaptabilitatea omului fericit prin suferință”, se va face o amplă expunere a vieții și operei celebrului scriitor, o viață plină de încercări și o operă nemuritoare.
F. M. Dostoievski face parte din galeria strălucită a marilor prozatori ruși, alături de Lermontov, Gogol, Tolstoi, Turgheniev, con­tinuați de Cehov, Gorki, Nabokov, Pasternak și lista nu e încheiată.
Unul dintre cei mai mari prozatori din toate timpurile, Dostoievski a marcat un punct de cotitură în istoria literaturii uni­versale prin romanele sale „Crimă și pe­deapsă”, „Idiotul”, „Demonii, „Frații Kara­ma­zov” etc., prin numeroasele nuvele și po­vestiri, prin articolele din presa vremii. Dincolo de valoarea literară de necontestat, proza lui Dostoievski a exercitat o extraor­dinară influență asupra psihologiei, moralei, religiei, prin profunzimea introspecțiilor în sufletele personajelor emblematice pe care le-a creat. Aceste personaje sunt inspirate din tabloul social al Rusiei de la mijlocul se­colului al XIX-lea și dau glas unor perma­nente frământări sufletești, își pun întrebări legate de fericire, credință, sensul vieții, cău­tarea adevărului, a libertății. Proza lui Dos­to­ievski este, astfel, atât o frescă a Rusiei contemporane lui, cât și o galerie de tipologii umane ale căror trăiri abisale sunt genial prezentate. Fiecare personaj emble­matic creat de acest uriaș prozator, de la Raskolnikov la prințul Mîșkin, de la Kara­ma­zovi la Stavroghin, de la Sonia Marmeladova la Nastasia Filipovna și alții rămân în mintea cititorilor ca niște portrete creionate magis­tral de acest desăvârșit cunoscător al su­fletului omenesc care a fost Feodor Miha­i­lovici Dostoievski. Romanele lui Dostoievski au cunoscut frumoase ecranizări, cinema­tografia rusă realizând adevărate capo­dopere, dar și dramatizări celebre, inclusiv pe scenele românești de teatru.
Așa cum s-au obișnuit deja participanții la acest gen de manifestări, în finalul pre­zentării vor fi adresate publicului întrebări din subiectul prezentat, cei care răspund co­rect fiind răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Jude­țeană.

Sebastian Bara,
managerul bibliotecii județene

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura