Nicolle Ebner
Maria Miertoiu (foto), artist plastic de o deosebită valoare, pe care a avut prilejul să-l cunoască, prin intermediul cotidianului nostru, şi publicul larg, nu doar cunoscătorii şi iubitorii de artă, nelipsiţi de la evenimentele organizate de ea, a considerat că a sosit momentul să se supună şi judecăţii publicului din municipiul Hunedoara.
„…să reuşesc să exprim esenţa”
Expoziţia intitulată „Pastel” a fost vernisată în urmă cu două săptămâni la Galeriile de Artă din Hunedoara, iar lucrările demonstrează fără echivoc faptul că Maria Miertoiu nu s-a abătut nici un milimetru de la standardul profesional expus în Occident. Ba chiar, se poate spune că hunedorenii sunt privilegiaţi, deoarece au şansa de a contempla, în premieră, o serie de lucrări finale, asupra cărora Maria Miertoiu a revenit, pentru ultima oară. Asta înseamnă că, pentru tehnica pastelului, a ajuns la formula cea mai puternică de creaţie, cea care în sfârşit, a reuşit să o satisfacă şi să-i aducă pacea, liniştea şi împăcarea cu sine, ştiut fiind faptul că este o perfecţionistă, că nu se mulţumeşte cu puţin şi că tot timpul învaţă de la cei mai buni. Într-o lume atât de răvăşită, pastelurile artistului plastic devean pot aduce echilibrul de care avem nevoie pentru a merge mai departe. „Cu lucrările expuse acum, la galeriile din Hunedoara, în formulă finală, până la urmă, pot întâmpina şi critica internă, care este foarte puternică, mai ales în Capitală (…) Nu sunt nici prima nici, ultima care prelungeşte diferitele formulări pe aceeaşi matrice. Păstrez matricea esenţială şi îi aplic tratament, de fiecare dată altul şi altul, pentru că mereu caut altă formulă de interpretare, astfel încât, în formula finală, în funcţie de tehnică sau de suport, să reuşesc să exprim esenţa, printr-o foarte mare încărcătură de scriitură”, mărturiseşte artistul plastic devean.
În sfârşit, după 35 de ani de muncă…
…Maria Miertoiu se declară mulţumită de creaţiile ei. „Nu ştiu dacă înseamnă ceva pentru public, dar dacă eu am considerat că unele din lucrările mele sunt «închise», adică nu voi mai reveni asupra lor, înseamnă că am dat nota finală pentru ceea ce am lucrat şi am prezentat până acum. Am considerat că, după 35 de ani, am atins formula optimă”, se destăinuie aceasta. Căpiţele Mariei Miertoiu, cea mai dragă temă, nu numai prin limbajul plastic foarte bine realizat, ci şi prin mesajul pe care-l exprimă, au o conotaţie mai largă. „În felul în care le prezint eu, poţi vedea o fereastră, o uşă, un spaţiu care te poate duce şi în spaţialitate – deci, cu trecere prin el -, sau pur şi simplu, te prinde în interiorul lui, pentru că sunt cu un conţinut dinamic”, spune Maria.
Expoziţia conţine 28 de lucrări cu temele: „Motiv vegetal”, „Căpiţe”, „Genesis”-10 piese, „Mâini”, „Autoportret”-doar unul, pe care Maria Miertoiu, după mai multe reveniri asupra lucrării, consideră a atins formula finală, cea mai izbutită. Majoritatea picturilor sunt cele expuse, începând cu 2003, la Luxemburg, dar apar şi noutăţi la tema „Căpiţe”. Toate lucrările sunt unice, unicitate dată de propriile acumulări, răsfrânte mai apoi în propriile creaţii.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
draga mea , de foarte mult timp vreau sa vorbesc cu tine...te rog suna-ma, sunt Julieta prietena ta din copilarie. te pup
Felicitări pentru activitatea ta, te sărută fosta ta colegă de mult uitată Rodica Jianu(Teuţan).
Nu am cuvinte, ştii doar cât de mult te admir. Atât de sensibilă, dar incredibil de puternică. Talent.