Maria Tănase, omagiată la Deva
Sub genericul ,,Centenar Maria Tănase”, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Hunedoara-Deva a omagiat, ieri, personalitatea marii noastre cântăreţe la împlinirea unui secol de la naştere şi a 50 de ani de la trecerea ei în eternitate (25 septembrie 1913 – 22 iunie 1963), printr-o manifestare organizată la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
O viaţă ca un cântec
Pe baza unei prezentări, participanţii la această manifestare, elevi din unele licee din Deva, au făcut cunoştinţă cu viaţa Mariei Tănase, dar mai ales cu importanţa excepţională a cântecelor sale. În finalul prezentării, tinerilor li s-au adresat întrebări legate de viaţa şi creaţia artistică a Mariei Tănase, cei care au răspus corect fiind recompensaţi cu premii în diplome şi cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu”.
„Maria Tănase a cunoscut gloria, recunoaşterea deplină naţională şi mari succese internaţionale. Să amintim că a încântat publicul din Franţa, din Statele Unite (unde a strălucit alături de violonistul Grigoraş Dinicu, la pavilionul României), Turcia, dar niciodată nu a cedat ispitei de a se rupe de România, niciodată nu a dorit să-şi părăsească ţara. Pe ultimul drum, într-o zi de iunie a anului 1963, într-un simplu car tras de boi, aşa cum şi-a dorit, a fost condusă de sute de mii de români cu ochii în lacrimi. În urma sa a lăsat o carieră strălucită şi cântece nemuritoare precum Ciuleandra, Mărioară de la Gorj, Trenule, maşină mică, Mi-am pus busuioc în păr sau Cine iubeşte şi lasă”, le-a relatat Ioan Sebastian Bara (foto), managerul Bibliotecii Judeţene, celor prezenţi la eveniment.