Începând cu această săptămână, persoanele care doresc să-şi cumpere o locuinţă prin programul “Noua casă” vor putea să demareze procedurile necesare unei astfel de achiziţii. Concret, normele de aplicare ale noii ordonanţe au fost publicate la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, fapt care face operaţional acest program.
„Noua variantă a programului stabileşte dublarea plafonului pentru creditele destinate cumpărării de locuinţe noi. Astfel, se poate obţine de cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă nouă un credit garantat de stat de până la 140.000 de euro. La celelalte categorii de locuinţe mai vechi, plafonul maxim de credit a fost majorat până la 70.000 de euro, în timp ce avansul minim a fost menţinut în acest caz la cinci la sută. Obiectivul principal al programului este o reorientare a dezvoltatorilor imobiliari către construirea de locuinţe mai mari”, a precizat deputatul liberal, Marius Surgent.
Pot accesa Programul „Noua casă” doar cei care nu au avut niciodată o locuinţă mai mare de 50 de metri pătraţi utili. De asemenea, persoanele care cumpără o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.
„Noul program guvernamental de sprijin în vederea achiziţiei unei locuinţe se adresează şi persoanelor care doresc să achiziţioneze un apartament modern, adaptat la realităţile actuale. Practic, acest program va ajuta familiile tinere să îşi ia o locuinţă cu un spaţiu mai mare, pentru că oferă şi posibilitatea de achiziţie a unei locuinţe de până la 120 de metri pătraţi în limita a 140.000 de euro”, precizează deputatul Marius Surgent.
Pentru acest an, garanţiile acordate de stat au o valoare de 2,1 miliarde de lei, din care 415 milioane de lei s-au folosit pentru programul Prima Casă, restul fiind disponibil pentru programul Noua Casă.
Pe de altă parte, deputatul Marius Surgent precizează că s-a dat votul final în Camera Deputaţilor, în urma căruia personalul didactic medico-farmaceutic va beneficia de o indemnizaţie de 50 la sută din salariul de bază.
Astfel, de anul viitor, cadrele didactice care desfăşoară activităţi integrate în spitale, ambulatorii sau în alte unităţi de învăţământ medico-farmaceutic vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu 50 la sută din salariul de bază corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut.
„Amendamentele au fost depuse de parlamentarii liberali şi au primit votul final în Camera Deputaţilor. Am considerat că aceste activităţi didactice de învăţământ şi cercetare menite să consolideze calitatea actului medical trebuie încurajate şi remunerate corespunzător”, a precizat deputatul liberal.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…