Actualitate

Marsul culturii, de la Bucuresti la Sarmizegetusa

Scriitorul Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este iniţiatorul unui marş al culturii, care va avea loc, în această lună, şi se va desfăşura pe o distanţă de 500 de kilometri, de la Bucureşti, la Sarmizegetusa. Evenimentul este considerat un act cultural extrem, şi este unic în istoria culturii româneşti.

În actualitate, marile culturi ale lumii
Scopul declarat al marşului este acela de a promova cultura naţională şi de a readuce în actualitate marile culturi ale lumii, cele care au îmbogăţit de-a lungul istoriei spiritul umanităţii. Cei aproape 500 km vor fi străbătuţi pe jos, cu opriri în toate oraşele importante aflate de-a lungul traseului. Una dintre opriri, deopotrivă simbolice, va fi la Târgu Jiu, la Complexul Brâncuşi, unde va avea loc o întâlnire a artiştilor importanţi din ţară – scriitori, muzicieni, artişti plastici – aceştia aducând şi un omagiu personalităţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, înţeles ca un model exemplar, nu numai al culturii noastre, ci şi al celei universale. Destinaţia finală va fi la ruinele Sarmizegetusei, capitala Daciei, spaţiu sacru al românilor, care acum mai bine de două milenii, era considerată un loc important din punct de vedere cultural, economic, militar şi administrativ în lumea antică. Marşul se va finaliza printr-o întâlnire şi un spectacol, desfăşurate între zidurile anticei Sarmizegetusa, care ar trebui să devină, în opinia organizatorilor, un spaţiu sacru, un loc de pelerinaj al tuturor românilor. Potrivit prof. Gabriela Dascălu de la Liceul de Artă „Hariclea Darclee” Brăila, coordonator al Concursului internaţional de creaţie literară „Ars Nova”, unde Laurian Stănchescu este preşedinte al juriului, marşul organizat de către acesta este gândit ca un act cultural extrem, şi este unic în istoria culturii noastre.
Laurian Stănchescu a organizat alte trei evenimente culturale: primul la Băile Herculane în anul 2008, al doilea la Curtea de Argeş în acelaşi an şi al treilea la Drobeta Turnu-Severin, în data de 27 martie 2010, în memoria lui Nichita Stănescu. (Eugen Evu)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura