Marșul lui Iancu și spectacol folcloric, la Baia De Criș
Magdalena Șerban
În semn de omagiu și prețuire pentru „Crăișorul munților”, Parlamentul României a adoptat legea nr. 223 din 2023 prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 2 secole de la naşterea sa. În acest context, Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Primăria Comunei Baia de Criș organizează duminică, 26 mai, începând cu ora 16:00, un eveniment dedicat marelui revoluționar.
Patrimoniu
„Avram Iancu rămâne eroul nostru de suflet, punându-și amprenta pe filele istoriei. Suntem onorați că putem să-i aducem un omagiu în straie populare și promovând tradițiile care ne definesc ca națiune. Merită să fie cinstit cum se cuvine, căci pentru noi, va fi mereu viu. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm de cântecul atât de valoros pe care patrimoniul nostru cultural ni-l pune la dispoziție. Să ducem mai departe emblema unui popor unit prin valori eroice”, a fost invitația lansată de Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Programul manifestării: Avocatul moților și al națiunii române
Avram Iancu se individualizează în istoria Transilvaniei. La numai 24 de ani devenise, în acceptul unanim al ardelenilor, Craiul munților. Cu el dialogau intelectuali precum Simion Bărnuțiu, Gheorghe Barițiu sau Alexandru Papiu Laurian, care își făceau cunoscută speranța: Acest tânăr va duce națiunea mai departe. Și așa a făcut. Istoria o confirmă. După ce satele din Munții Apuseni au fost atacate, Avram Iancu a intervenit și a reușit ca din toamna anului 1848, până în anul 1849, să facă din ținutul Munților Apuseni o „Țară Românească”. A organizat o rezistență împotriva atacurilor maghiare, însă după intervenția trupelor austriece și țariste a fost nevoit să cedeze. Dezamăgit, s-a retras în liniștea munților, ca un rătăcitor prin lume. Și-a găsit obștescul sfârșit la Baia de Criș. A fost înmormântat cu funeralii naționale, în Panteonul Moților de la Țebea, lângă „Gorunul lui Horea”. Sute de moți au sosit călări, din Vidra de Sus (locul unde Avram Iancu văzuse lumina zilei), pentru a-l priveghea. Publicația Telegraful român prezenta textul: „Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale”. Rămâne un mare om în istorie, precum Ștefan cel Mare, Mircea cel Batrân, Mihai Viteazul şi Brâncoveanu.