Mărtineşti: la an nou, speranţe noi
Magdalena Şerban
Dările locale pentru 2020 au rămas neschimbate la Mărtineşti. Aşa că autoritatea publică de aici îi îndeamnă pe cetăţeni să-şi achite taxele şi impozitele până la 31 martie, pentru a putea beneficia de o reducere de 10 procente.
„Impozitele nu au mai fost majorate de câţiva ani, deoarece nu cred că ne îmbogăţim dacă percepem mai mult de la fiecare familie în parte. Poate pentru unii, mai ales vârstnicii care pe vremuri au lucrat la CAP şi nu au copii ori nepoţi să-i ajute, fiecare leu e important. Sunt şi persoane cu plăţile întârziate, dar nu multe. Procentual, pot spune că am reuşit să încasăm peste 90 la sută din taxe. Ce ne face probleme este capitolul amenzi de circulaţie. Acolo, mereu e dificil să recuperezi sumele. Din păcate, ne trag în jos la formula de calcul bugetar şi asta e deranjant, nefiind vina noastră. Pe an, totalul strâns din impozite (persoane fizice plus juridice) însumează undeva la 600.000 de lei”, a arătat Adinel Botescu (foto), primarul comunei Mărtineşti.
Referitor la 2019, acesta a spus că nu îl poate cataloga un an rău, reuşind să se realizeze inclusiv investiţii din bugetul local. „Noi, primăriile mici, atingem greu punctajul necesar axelor europene de finanţare, aşa că orice ajutor de la Guvern e aşteptat ca o gură de oxigen. Sperăm să pornească noul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru că avem nevoie de reţea de canalizare şi asfaltări. Astea ne sunt prioritare. E deja pregătit studiul de fezabilitate pentru canalizare. Ar mai fi binevenite modernizarea iluminatului public (înlocuirea lămpilor cu unele cu led, economice), introducerea reţelei de gaz, modernizarea căminului cultural de la Jeledinţi (proiectul e făcut) etc. Aşteptăm startul liniilor de finanţare”, a adăugat primarul.