Mărtineşti: un Crăciun atipic, dar un final de an cu veşti bune

Magdalena Şerban

La Mărtineşti, pe de o parte se aşteaptă veşti bune despre modul în care ne putem duce mai departe tradiţiile Crăciunului, iar pe de alta, se anunţă veşti bune despre taxele şi impozitele locale, dar mai ales despre cadourile care pleacă spre copii. Moş Crăciun e prezent şi în acest an, în ciuda faptului că nu îşi va arăta faţa.
„Ca şi până acum, cei mici, de la grădiniţă şi până în clasa a IV-a (avem o gădiniţă şi o şcoală primară la nivel de comună), vor fi în atenţia lui Moş Crăciun. Administraţia locală i-a devenit un ajutor de nădejde. Chiar dacă nu se poate organiza o serbare a Pomului de Iarnă, care să-i adune pe toţi, cu mic, cu mare, părinţi şi bunici, ne vom descurca şi în condiţiile actuale. Doamnele educatoare şi învăţătoare ne vor sprijini să împărţim aceste daruri. Celor mari le dau vestea bună că nu vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar în 2021, parafând deja hotă­rârea de Consiliu Local ce prevede ca taxele şi impozitele să nu sufere majorări, ci doar să fie actualizate la rata inflaţiei, stipulată în cadrul legal. Cu gradul de colectare stăm bine, undeva la 90 la sută, iar amenzile auto sunt recuperate şi ele, în mare parte. Nici cu cei plecaţi în străinătate sau în alte zone ale ţării nu sunt probleme pentru că atunci când vin de sărbători, de Paşti sau de Crăciun, îşi achită dările. Anul acesta a fost mai altfel, nemaiputând veni în ţară, dar au trimis bani la rude sau prie­teni care le-au plătit taxele. Mai sunt câteva cazuri în care nu s-a soluţionat, rămânând cu restanţă”, a arătat Adinel Botescu (foto), primarul din Mărtineşti.
Acesta a mai spus că elevii din comună au primit de la o fundaţie, sub formă de donaţie, tablete electronice pentru a exista continuitate în urmarea cursurilor trecute exclusiv în sistem online. Însă conexiunea la Internet lasă de dorit în unele zone din satele Jeledinţi, Măgura şi Dâncu Mare. Co­piii se duc de la unii la alţii, se ajută re­ci­proc, deoarece nu au cum să se descurce, deo­camdată. „Am emis autorizaţia pentru cei de la Telekom, în vederea montării unui releu la mănăstire, la Măgura, iar după ce vor primi avizele ca să poată construi, se apucă de treabă. După montarea releului, putem sta liniştiţi în această privinţă. Mo­mentan, avem o altă dilemă legată de ce şi cum e permis să se facă de sărbători. Dacă se menţin aceleaşi restricţii, prin pre­lun­girea stării de alertă, atunci ar fi posibil să se colinde, dar cu respectarea normelor de distanţare. Tot s-ar putea merge în cete de până în 20 de persoane şi să se rezume la spaţiul deschis, cum ar fi curţile din gos­po­dării. Nu e voie în căminele culturale, cum se făcea în mod normal, câte o ma­ni­festare de sezon, dar măcar puţin de s-ar mai per­petua tradiţia şi în anul acesta. E discutabil, deoarece dacă rata de infectare e de mi­nimum trei la mie, se taie orice elan. Dacă avem un singur caz confirmat într-un sat, ce mai putem face? E gata cu colin­datul”, a explicat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

12 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

12 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

12 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

12 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

12 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

12 ore ago