Comunitate

Mărtinești: Va fi un an activ

Magdalena Șerban

Se pare că 2023 nu va fi prea comod, mai ales pentru acei primari care s-au luptat să obțină finanțări europene pentru diverse obiective investiționale. Au de tras la capitolul financiar, fiind necesră o cotă parte, adică o contribuție din bugetul pro­priu pentru programele demarate. La Mărtinești, de exemplu. Aici, dincolo de lupta administrativă, comunitatea nu are de ce să-și facă griji, deoarece nu va scoate mai mulți bani din buzunar pentru a plăti taxele locale aferente anului curent.

 

Cifre bugetare cam la fel

„Nu am majorat taxele pentru 2023. Dar a trebuit să aplicăm indicele ratei inflației (5,1), existând lege în acest sens. Contribuabilii pot plăti în nu­merar, la primărie, sau prin virament bancar prin Tre­-
zorerie, fie care cum do­rește să a­chite. Iar dacă o fac până în 31 martie, au

și o bonificație de mi­nus zece la sută. Ca formă de sus­ți­nere pentru că-și fac datoria de ce­tățeni. (…) Dacă e să vor­bim de 2022, am tras linie cu peste 90 la sută grad de încasare a impozitelor, deci nu ne facem griji. Apreciem că avem o comunitate cu simț de răs­pundere și nu trebuie să tot insistăm să-și ono­reze dările. La capitolul amenzi în­tâmpinăm și noi necazuri. Greu se pot recupera, existând situații în care cel care a încălcat legea nu deține nimic în proprietate și nu are nici venituri oficiale. Deci nu avem pe ce pune po­prire sau nu avem ce executa. Aici e un subiect care ar trebui ree­valuat la nivel național. Adică să se dea o nouă lege sau să se emită una adaptată”, a afir­mat Adinel Ioan Botescu (foto), pri­marul din Mărtinești. Uitându-se în urmă la 2022, edilul a făcut o com­parație cu banii primiți pentru gos­podărire în 2023, iar sumele sunt aproximativ la fel. „S-au schimbat doar prețurile și tarifele, crescând. Ne-am dus la îndeplinire buna funcționare și asta ne dorim și în 2023, dar vor fi ceva tensiuni de ordin financiar, mai exact trebuind să avem mare grijă la cum împărțim banii încât să acoperim atât necesarul zilnic cât și cotele de co­finanțare pe care e musai să le punem de la noi. Am accesat și câș­tigat ca­nalizarea prin Programul Național Anghel Saligny, valorile sunt mari, așa că majoritatea din cofi­nan­țările stabilite se vor duce acolo. Să mai adă­u­găm și cheltuielile ne­eligi­bile și uite așa se ro­tun­jesc cifrele chiar mult. Nu ne ră­mâne decât să aș­­tep­tăm rec­­ti­fi­ca­rea bug­e­tară”, a sub­liniat edilul local.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago