Măsuri de urgenţă pentru blocul care stă să cadă
Cristina Ghenea
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a finalizat raportul privind surparea terenului de la baza blocului din Deva, aflat în pericol de prăbuşire. Specialiştii au constatat că terenul s-a deplasat pe o lungime de 30 de metri, iar adâncimea gropii a atins 1,5 metri, pământul ajungând într-o porţiune a balconului de la parter, până sub talpa fundaţiei acestuia.
Balcon construit fără autorizaţie
Reprezentanţi ai Primăriei Deva, ai Grupului de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă generate de Seisme şi Alunecări de Teren, dar şi ai ApaProd, Enel şi E-ON Gaz, au fost la Blocul 47, de pe Aleea Teilor, din Deva, pentru a analiza problema şi pentru a stabili care sunt cauzele şi eventualele soluţii necesare remedierii acesteia. „Potrivit raportului sinteză, întocmit în urma evaluărilor făcute în teren, una dintre cauzele probabile care au generat alunecarea este inundarea subsolului, datorată spargerii coloanei de evacuare a apei menajere. De asemenea, s-a luat în calcul şi faptul că din cauza presiunii create în spaţiul închis al subsolului, apa menajeră s-a infiltrat prin fundaţie, creând presiuni suplimentare asupra solului şi provocând, astfel, surparea pământului. În plus, din cauza faptului că burlanele de scurgere a apei pluviale de pe acoperiş erau întrerupte sau nu erau racordate la sistemul de canalizare, apa de la precipitaţii s-a infiltrat pe lângă fundaţie“, a declarat Ovidiu Moş, viceprimar al municipiului Deva. Acesta a adăugat că tot un factor determinant este şi balconul extins de la parter, pentru care proprietarul nu are autorizaţie de la primărie. „În 2010, balconul respectiv a fost extins pe o lungime de 9 metri şi o lăţime de circa 2,5 metri, pentru care proprietarul nu deţine autorizaţie de construire, ci doar certificat de urbanism şi Plan Urbanistic de Detaliu. Omul riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei şi va fi obligat să intre în legalitate, altfel va trebui să-şi demoleze balconul“, a mai precizat viceprimarul. Cât despre evacuarea locatarilor, Ovidiu Moş spune că „această măsură nu se ia deocamdată în calcul, însă urmează ca Primăria să stabilească totuşi o locaţie, în care oamenii să fie mutaţi, în cazul în care evoluţia evenimentelor impune acest lucru“.
Cine trebuie să repare ţevile sparte?
Dacă reprezentanţii E-ON au verificat traseul conductei subterane de gaz şi au stabilit că nu există pericolul ca aceasta să fie afectată de alunecare, cei de la ENEL spun că linia lor de medie tensiune, ce trece pe sub pământ, de-a lungul blocului, ar putea suferi defecţiuni. În acelaşi timp, cei de la ApaProd au scos apa menajeră din subsol şi au constatat că una dintre coloanele de evacuare este spartă, astfel că locatarii au rămas fără apă până la remedierea problemei.
Un expert de la Timişoara va veni astăzi la Deva pentru efectuarea unui studiu geotehnic, iar primăria va amplasa în zona afectată mai mulţi ţăruşi-martori, pentru monitorizarea evoluţiei alunecărilor de teren. Între timp, Asociaţia de Proprietari a blocului este obligată să se ocupe de verificarea şi efectuarea în regim de urgenţă a reparaţiilor la coloanele de evacuare a apei menajere şi pluviale, pentru eliminarea acumulărilor de apă din subsol. Acest lucru îi nemulţumeşte, însă, pe locatari, care susţin că nu ei ar trebui să rezolve problema. „Nu există nici o defecţiune la instalaţia internă a blocului, ci la canalizarea străzii, aflată în concesiune la ApaProd. Deci, nu e treaba noastră să luăm măsuri. Am înţeles că asociaţia ar putea fi amendată cu 7.000 de lei, însă dacă se va întâmpla acest lucru, voi contesta în instanţă sancţiunea“, a declarat Teodor Mitra, preşedintele Asociaţiei de Proprietari.