Boala limbii albastre închide târgurile din județ
Datorită confirmării focarelor de boala limbii albastre în vecinătatea judeţului nostru, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au recurs la o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii acestei boli. Reprezentanţii DSVSA, împreună cu alte instuţii responsabile în acest sens, au decis interzicerea organizării de târguri de animale până în data de 5 octombrie, dar şi transportul animalelor între judeţe.
„În momentul de faţă judeţul Hunedoara este liber de o astfel de problemă, nu are nici o sancţiune şi nici vreo confirmare a vreunui focar. Am solicitat Instituţiei Prefectului convocarea centrelor pentru combaterea bolilor de animale şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a aproba planul de măsuri în vederea prevenirii extinderii bolii la noi în judeţ. S-a luat decizia de interzicere a târgurilor de animale şi s-a reintrodus obligativitatea avizului interjudeţean necesar circulaţiei animalelor”, a declarat Mihai Dionisie Jula (foto), director executiv al DSVSA Hunedoara.
Boala limbii albastre, este o boală virală produsă de ţânţari specifică zonei calde a lumii, dar din cauza schimbărilor climatice a ajuns şi pe teritoriul ţării noastre. Efectele acestei boli sunt devastatoare din punct de vedere economic, deoarece animalele care contactează virusul devin nerentabile, iar tratamentul este îndelungat şi costisitor. Conform afirmaţiilor directorului executiv al DSVSA Hunedoara, important este că boala nu este transmisibilă la om şi nici alimentele provenite de la animalele bolnave nu sunt periculoase. Dacă pe teritoriul judeţului va fi depistat un astfel de caz, măsurile luate sunt extrem de drastice, printre care interzicerea exportului de produse animaliere pe o perioadă de doi ani. Potrivit bilanţului transmis săptămâna trecută de ANSVSA cele mai multe cazuri de animale afectate de boala limbii albastre au fost depistate în judeţele Gorj, Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea şi Bacău.