Măsurile de austeritate lovesc şi la Brănişca
Magdalena Şerban
Se taie salarii, ajutoare de şomaj, alocaţii. Firmele private se închid pe bandă rulantă, învăţământul e la pământ, la fel şi sistemul sanitar. Medicii fug din ţară, iar profesorii o iau pe urma lor. Oraşele sunt pline de gropi, iar gropile sunt pline de gunoaie. Despre sate, Dumnezeu cu mila, abia dacă mai au curent electric.
Cu toate acestea, primarii de comună fac eforturi supraomeneşti să mai „cârpească“ câte ceva iar în cele mai bune cazuri, să se rezume la mici investiţii din bugetul local. Este şi cazul edililor din comuna hunedoreană Brănişca, unde criza se resimte în toate părţile.
Greu cu şcolile la iarnă
Din cauza crizei, la iniţiativa administraţiei locale, cei cinci elevi care urmau cursurile şcolii din satul Rovina vor fi transportaţi pentru cursuri, la şcoala generală din centrul de comună. „Fiind doar cinci elevi, ar fi fost şi mai greu la iarnă, cu încălzirea şi tot ceea ce era necesar pentru funcţionarea şcolii din Rovina. Aşa că am hotărât ca elevii în cauză să înveţe în centrul de comună, asigurându-li-se transportul zilnic. Acum, şcoala din Rovina este în conservare“ ne spune edilul şef al comunei Brănişca, Teodor Lazăr.
Pentru şcoala generală cu clasele I-VIII şi grădiniţa din Brănişca, precum şi pentru şcoala cu clasele I-IV şi grădiniţa din satul Boz, s-au investit 800.000 de lei, pentru ca totul să fie în concordanţă cu normele europene. Acum, în cele patru unităţi şcolare, sunt condiţii optime pentru desfăşurarea orelor de curs, există şi apă, şi încălzire centrală.
Dar, nemulţumirea primarului este legată de reducerea posturilor la nivelul şcolilor şi nu numai. Edilul comunei aşteaptă înştiinţarea oficială de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, pentru reducerea posturilor de fochişti. „Vă daţi seama, cum pot să-i cer unui om, pentru 200 de lei, cât va mai fi remuneraţia lui, să fie mai tot timpul la dispoziţia şcolii. Spre exemplu, fochistul de la şcoala din Boz, pe lângă atribuţiile lui, ţine locul şi unei femei de serviciu. Este inadmisibil, ca în condiţiile în care o să rămânem clar, fără fochişti, să mai folosim încălzirea centrală. Deşi cu autorizaţiile ISCIR la zi, este prea periculos acest lucru, riscăm să sărim în aer, nu putem să ne jucăm cu aşa ceva. Nu putem face experimente de acest gen. Mă voi vedea nevoit să închid căldura şi efectiv, şcolile. Pentru că altă soluţie nu văd. Poate să trecem din nou pe lemne, dar asta ar însemna să investim în sobe de teracotă şi de unde bani?! Acum mai sunt fix 4 lei în contul şcolar“, mărturiseşte, indignat, primarul Teodor Lazăr.
Posturi reduse şi la primărie
Cât despre reducerea de posturi la nivelul primăriei, situaţia nu este deloc bună nici acolo. „Am redus patru posturi: un muncitor, o femeie de serviciu, un tehnician topo şi un agent fiscal. Numai noi ştim cum ne descurcăm fără. Dacă ne cere cineva un certificat de proprietate, la ora aceasta, ne vedem puşi în imposibilitatea de a răspunde pozitiv, pentru că nu mai avem cum să-l eliberăm“, afirmă edilul şef al comunei Brănişca.
Cu toate acestea, afirmă primarul Teodor Lazăr, în 13 septembrie, când începe şcoala, la Brănişca şi la Boz „festivitatea de deschidere se va ţine, ca în fiecare an, în ciuda problemelor financiare“.