Matriţa din bronz de la muzeul devean, considerată piesă de tezaur
Matriţa din bronz (foto) folosită în antichitate la realizarea bijuteriilor din aur şi argint, descoperită în urmă cu doi ani în situl Sarmizegetusa Regia şi expusă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, a fost evaluată de specialişti şi urmează să fie clasată ca Tezaur.
„Cea mai importantă expoziţie organizată de instituţia noastră în această vară şi care atrage foarte mulţi turişti este legată de matriţa de bronz de la Sarmizegetusa Regia. Vineri am trimis la centru dosarul privind clasarea acestei piese în categoria Tezaur, valoarea ei fiind estimată de specialişti la aproximativ 124.000 euro. Dosarul a fost întocmit de experţi în domeniu şi va trece prin comisiile Ministerului Culturii, după care vom primi avizul de clasare în categoria amintită. Expoziţia care găzduieşte matriţa îndeplineşte toate condiţiile unei piese de tezaur, fiind una extrem de securizată, cu supraveghere 24 de ore din 24 şi o serie de sisteme de alarmă implementate pentru condiţii de maximă securitate”, a precizat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.
Amintim că matriţa a fost scoasă la iveală în timpul unei furtuni din noaptea de Sânziene a anului 2013, în urma prăbuşirii unui copac smuls din rădăcini de forţele naturii dezlănţuite. A fost descoperită în dimineaţa următoare de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului Sarmizegetusa Regia. Este o piesă masivă cu opt feţe, dintre care cele două principale au formă hexagonală, iar celelalte sunt rectangulare. Cercetările arheologice făcute în perioada 2013-2014, precum şi unele detalii iconografe indică faptul că aceasta a fost realizată şi utilizată în sec. I p. Chr. şi la începutul sec. al II-lea p. Chr.