Medicii de familie și cei din ambulatoriu asigură 75 la sută din asistența medicală din România. Le-au dat dreptate și… atât
Reprezentanții medicilor de familie din județ au avut, ieri, discuții la prefectură și la Casa de Sănătate, după ce aceștia riscă să aibă venituri mai mici și cu 50 la sută.
Vor renunța la cabinete
Elisabeta Irimie (foto), vicepreședinte al Colegiului Medicilor Hunedoara, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că mai mulți reprezentanți au fost la discuții la prefectură și la Casa Județeană de Sănătate.
„Prefectul și directorul general al Casei Județene de Sănătate ne-a dat dreptate, dacă veniturile medicilor de familie vor scădea, mulți dintre noi vom renunța la cabinete. Prefectul ne-a spus să nu ne lăsăm, că el înțelege pericolul ca mulți medici de familie să renunțe la activitate. Am depus un memoriu, atât la prefectură cât și la Casa de Sănătate”.
Riscăm o catastrofă epidemiologică
„Nu este normal ca, acum când majoritatea categoriilor sociale are salarii mărite, medicii de familie și cei din ambulatoriu de specialitate s-au trezit că li se scad veniturile. Atragem atenția că aceste două categorii de medici asigură 75 la sută din asistența medicală din România. Astfel, în 2023, medicii de familie au acordat 55.249.908 de consultații, iar medicii din ambulatoriu, 26.322.760 de consultații. Dacă nu se revine asupra deciziilor de a scădea serviciile prestate de noi, vom asista la închiderea multor cabinete de medicină de familie. Îi descurajează și pe cei care termină facultatea să facă medicină de familie, în condițiile în care avem în toată țara un deficit major de asemenea medici. Vor rămâne localități întregi fără medic de familie. Această politică de limitare a numărului de consultații și de descalificare financiară va duce la exodul medicilor care nu vor mai avea oportunități de dezvoltare în țară. De asemenea, riscăm și o catastrofă epidemiologică a bolilor transmisibile”, a adăugat dr. Elisabeta Irimie.