Medicul palestinian Saleh Ahmed, de la Spitalul Județean Deva, a fost reclamat că a operat greșit un pacient. Acuzat că e un pericol pentru pacienți, medicul nu poate fi dat afară
Sorina Popa
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva a depus o plângere penală împotriva neurochirurgului Saleh Ahmed, un medic palestianin, care profesează de mai mulți ani la Spitalul Județean de Urgență Deva. În plângere, medicul este acuzat de vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu. Să mai spunem că medicul a făcut mai multe problem de-a lungul anilor, însă spitalul nu poate să-l dea afară.
Operat pe partea unde nu avea nici o problemă
Doctorul Saleh Ahmed a efectuat recent o intervenţie chirurgicală la un pacient care avea un hematom în partea stângă a capului, dar medicul a operat pe ambele părţi ale craniului, nu doar pe cea afectată.
Directorul medical al SJU Deva, doctorul Lucian Miron, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a fost solicitată şi o expertiză medico-legală în acest caz, după ce medicul neurochirurg a transmis conducerii spitalului că acest gen de operaţie s-ar fi impus pe ambele părţi ale capului.
„Am considerat că se impune o expertiză medico-legală şi am depus şi o plângere către organele în drept în vederea elucidării acestei situaţii – dacă era bună intervenţia pe ambele părţi. (…) Aşteptăm rezultatele anchetei şi ale expertizei medico-legale şi vom lua măsurile care se impun”, a spus directorul medical al SJU Deva.
Întrebat dacă neurochirurgul a greşit, directorul medical a apreciat că ar fi vorba despre o eroare medicală în condiţiile în care intervenţia de eliminare a hematomului cranian s-a derulat pe ambele părţi ale capului pacientului şi nu doar pe cea afectată.
„A confundat stânga cu dreapta. E suficient! Să intervii pe partea dreaptă, când hematomul este pe partea stângă! Cred că mai greşit de aşa, nu se poate”, a răspuns doctorul Lucian Miron. Pacientul respective, operat și pe partea unde nu avea nimic, dar și pe partea unde exista problema, a supraviețuit, dar starea lui este gravă în continuare.
Trebuie spus și că nici un alt doctor de la Deva nu mai vrea să lucreze cu Ahmed, susține conducerea unității. Există, dealtfel, o adresă semnată de Colectivul de medici chirurgici și anesteziști de la Spitalul Județean de Urgență, în care se arată că “medical Saleh Ahmed nu are cunoștința și experiența să abordeze de unul singur și să trateze cazuri cu patologie neurochirurgicală delicată”.
Sesizări peste sesizări
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara s-a sesizat asupra situaţiei de la spitalul judeţean, în condiţiile în care are în subordine unitatea medicală. Administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, a declarat că Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor ar trebui să intervină în acest caz.
„Chiar dacă CJ Hunedoara face toate eforturile pentru a investi, pentru a face ca spitalul să funcţioneze bine, chiar foarte bine, din păcate, activitatea unor medici aduce o imagine proastă asupra CJ Hunedoara. De aceea, atragem atenţia tuturor forurilor de decizie – Colegiul Medicilor Timişoara, Colegiul Naţional al Medicilor, Ministerului Sănătăţii, la care conducerea SJU Deva a făcut ‘n’ sesizări la adresa acestui medic şi (acestea, n.r.) nu au luat nici o măsură. Din punct de vedere legal, conducerea SJU Deva a luat toate măsurile. Așteptăm să ni se răspundă tuturor sesizărilor noastre, astfel ca acest medic palestinina să-i fie interzis să mai practice medicina aici, la Deva”, a spus administratorul public al judeţului Hunedoara.
Nu a vrut să răspundă la întrebări
Mesagerul Hunedorean l-a contactat telefonic pe neurochirurgul Saleh Ahmed. Acesta nu a răspuns, în schimb a sunat înapoi o femeie care a spus că este soția medicului. Aceasta a spus că Saleh Ahmed a dat în judecată Spitalul din Deva, că este foarte ocupat și este pur și simplu hărțuit. Ulterior, doctoral a sunat și el înapoi. El nu a vrut să răspundă la nici o întrebare a reporterului. A spus doar că nu se face justitție în conferințe de presă, ci în sala de judecată și că s-au scris articole despre el (n.r.că a operat greșit un pacient) dar nu a fost sunat de nimeni de la presă. Apoi, a închis. A revenit însă și a spus că familia pacientului operat greșit nu a vrut ca el să fie transportat la Timișoara.
Pentru moment, neurochirurgul, care are şi specialitatea de ginecologie, nu mai poate face gărzi, conducerea SJU Deva explicând că nu-l poate suspenda din funcţie fără un aviz al Colegiului Medicilor sau al Ministerului Sănătăţii.
Investiții mari
Consiliul Județean Hunedoara administrează spitalul devean, iar eforturile conducerii instituției sunt importante. “Consiliul Județean Hunedoara, ca administrator al Spitalului Județean de Urgență din Deva, s-a implicat în această perioadă prin alocarea de fonduri pentru susținerea luptei împotriva coronavirusului, dar și pentru a realiza noi investiții.Pandemia nu trebuie să oprească proiectele care vizează modernizarea actului medical, îmbunătățirea condițiilor de tratament oferite pacienților și achiziția de noi echipamente medicale.Spitalul Județean de Urgență beneficiază în această perioadă de investiții în infrastructura de sănătate, finanțările fiind asigurate din trei surse: fonduri guvernamentale, fonduri europene și fonduri proprii.
Prin programul de reparații capitale (fonduri guvernamentale), demarat în 2009 la inițiativa domnului Laurențiu Nistor, spitalul este modernizat aproape în întregime. Și la această oră se lucrează la noile secții, una dintre cele mai importante fiind noua Pediatrie.Cu fonduri europene am demarat două proiecte importante: Modernizarea și dotarea secției de Radiologie și Extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe.
Pentru a putea realiza extinderea UPU de la Spitalul Județean de urgență din Deva, am fost nevoiți să facem o nouă investiție, din fonduri proprii, o clădire care să deservească UPU în perioada desfășurării lucrărilor la proiectul pe fonduri europene. După ce va fi finalizat proiectul de extindere UPU, această clădire va deservi secția Spitalizări de zi. Tot în lucru se află și noul compartiment USTACC, pentru tratarea pacienților cardiaci critici”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului.