Loredana Goangă
Dacă până în urmă cu câţiva ani, oamenii ajungeau să intenteze procese pentru a-şi rezolva conflictele sau disputele, acum, mediatorii încep să fie din ce în ce mai căutaţi pentru o soluţie pe cale amiabilă. Specialiştii garantează o rezolvare mult mai rapidă şi agreată de ambele părţi implicate într-un conflict.
Avantajele medierii
Birourile de mediatori nu duc lipsă de clienţi, însă numărul celor care aleg, în final, să îşi rezolve probleme pe cale amiabilă este unul de mijloc. Se pare că motivul acestei cauze este necunoaşterea şi neinformarea oamenilor cu privire la avantajele acesteia.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Profesionale de Mediere a Conflictelor, Eugenia Şortan, conflictul izbucnit între două părţi se poate rezolva într-un timp foarte scurt, după terminare, acordul de mediere putând fi autorizat de judecător, sau notar şi are valoare de hotărâre judecătorească. De asemenea, în astfel de cazuri, persoanele sunt scutite de plata taxelor implicate de un proces, iar informaţiile rămân confidenţiale, spre deosebire de şedinţele de judecată care, în general, sunt publice. Totodată, părţile ajung la o înţelegere de comun acord, ceea ce duce la o pace durabilă şi se creează o stare de normalitate.
Este obligatorie
Instituţia medierii este una relativ nou apărută în România, legea-cadru fiind din 2006, însă obligativitatea prezenţei în biroul de mediere pentru informarea asupra acestui fel de rezolvare a conflictelor, a fost implementată de anul trecut. Cei care vor să ajungă în instanţă trebuie mai întâi să treacă pe la mediator, însă acest lucru se poate face şi după ce procesul este deja pe rol.
Foarte important de menţionat este faptul că instanţa nu poate lua în considerare procesele verbale sau certificatele de informare asupra acţiunii medierii făcute de avocaţi sau notari, ci numai de mediatori. În caz contrar, există riscul respingerii acţiunii ca inadmisibilă.
Problemele pentru care oamenii trebuie să se prezinte la mediatori sunt de regulă de natură civilă, din cele mai diverse categorii, însă cele mai multe sunt cu privire la dreptul familiei: divorţurile, partajele, în grija cărui părinte rămân copiii, pensia lunară de întreţinere, dar şi litigiile comerciale.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…