Nu mai este un secret pentru nimeni că profesorii, pe lângă orele pe care le susţin la şcoală, mai câştigă şi din meditaţiile făcute acasă. Însă, mulţi dintre cei care apelează la această metodă nu declară la stat sumele obţinute, şi implicit, nu le sunt impozitate.
Din cauza faptului că banii obţinuţi din susţinerea meditaţiilor reprezintă un venit suplimentar, iar acesta nu este declarat, profesorii se află în ilegalitate. Dar, motivul principal pentru care apelează la meditaţiile din afara orelor de curs este acela că salariile sunt prea mici. Întrebat care este opinia despre situaţia mai mult decât cunoscută de toată lumea, Paul Rusu, preşedintele Sindicatului Învăţământul Preuniversitar Hunedoara a afirmat: „Statul român are legi şi organe care trebuie să le aplice. Dar, profesorii nu fac meditaţii de plăcere, ci ca să îşi crească veniturile, pentru că nu le este deloc uşor. Salariile nete ale cadrelor didactice variază între 1.000 lei şi maximum 2.500 lei.“
Cât câştigă lunar din orele suplimentare?
Un profesor care meditează limba germană sau matematică câştigă 50 lei pentru o oră şi jumătate, iar pentru limba engleză, părinţii scot din buzunare câte 60 lei. Preţurile sunt cele din judeţul nostru. Cert este că, în cadrul unei ore şi jumătate, cel puţin patru copii participă la meditaţii. Un calcul simplu ne arată că, trei serii pe zi îi aduc unui dascăl aproximativ 15.000 lei lunar, din meditaţii. Un profesor care face ore suplimentare poate opta pentru plata impozitelor în sistem real sau pe baza normelor de venit. Important este ca, în cel mult 15 zile de la începerea activităţii, să depună la Fisc Declaraţia privind venitul estimat sau norma de venit. În baza acestui act, lucrătorii fiscali emit decizia de impunere pentru plata anticipată a impozitului de 16 la sută. Astfel, ar cam trebui să dea la stat aproximativ 2.400 lei pe lună.
Prin urmare, profesorii meditatori reprezintă una dintre categoriile profesionale cu risc mare de evaziune fiscală, motiv pentru care aceştia ar putea deveni ţinta unor controale. Şi totuşi, sunt greu de verificat. Reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice susţin că pot interveni numai în baza unei sesizări. Dar chiar şi aşa este destul de greu, pentru că meditaţiile se ţin în locuinţa proprie şi doar cu un mandat de la poliţie ar putea să îi surprindă în fapt pentru a avea dovezile necesare.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…
View Comments
15.000 lei lunar!?!?!?! Cine scrie așa ceva dă dovadă de proastă documentare sau ticăloșie. Câți profesori fac banii ăștia nană? Documentează-te când scrii asemenea aberații. Și apropo, eu mi-am dat copilul la ore de nevoie pentru că diriginta nu le-a predat materia, din care dădea admitere la facultate, la clasă.
Duduca, da dute la antifrauda, ca se cauta tineri zelosi (nu zeloti), asa cam ca matale. Si prin anii '50 era la fel. "Multa carte nu se cere"
Atei, lacomi, hrapareti, rai, justitiabili, etc, etc, etc.
Adevarul este ca tara a ajuns unde a ajuns, (cu Biserica , Scoala si Spitalul) si din cauza unor jurnalisti de toata panorama , asa ca OANA MIHNEA.
Inainte de a veni DNA ul si pe la Mesagerul Hunedorean, fa matale un articol cu banii mulsi de Mesagerul Hunedorean de la Primarii si Deconcentrate, pentru a urca in slavi (si sondaje) toate lichelele aservite diverselor partied , mai in trecut PNL, acum PSD, etc., etc.
Cine scrie articolul ori este dobitoc,ori a fost montat de cineva sa scrie cacaturi ,ori se afla in treaba din lipsa de subiecte....Pai daca cineva ar castiga acasa 15.000 de lei pe luna,de ce ar trebui sa mai mearga la scoala,sa se consume pentru 1000 de lei?!?!?!?E adevarat ca se dau meditatii,dar nu pentru veniturile vehiculate.Cred ca Ioan Hateganul are dreptate.....ar fi interesant de stiut ce sume incaseaza Mesagerul din reclamele fortuite.......