Melissa are nevoie de ajutor!
Au trecut 11 ani de la tragedia care i-a furat copilăria unei fetiţe care avea patru ani pe atunci. O tragedie care a şocat întreg municipiul Deva. Peste un deceniu de sacrificii şi de eforturi supraumane trăite de mama ei, care a reuşit să o pună pe picioare. Acum, Melissa are 15 ani şi merge la o şcoală destinată copiilor cu deficienţe – Centrul Pedagogic Curativ din municipiul Hunedoara. Are vise şi aproape că a devenit ea sprijin pentru mama ei. Deşi, la momentul în care s-a accidentat, şansele de supravieţuire erau minime, medicii au făcut minuni până acum. Dar, soarta şi dezvoltarea ei de mai departe depind de nişte bani. Bani pe care mama ei nu îi are în momentul de faţă pentru a acoperi cheltuielile cu o operaţie urgentă.
Nu a mai fost ca înainte
Melissa este fetiţa care în 26 mai 2006, la Serbările Cetăţii din Deva, a căzut brutal de la 12 metri înălţime de pe un tobogan gonflabil care s-a desprins din punctele de fixare. S-a lovit cu capul de ciment, iar în următoarele minute a intrat în comă. A fost dusă cu elicopterul la Spitalul din Târgu Mureş, fiind operată după două săptămâni. A supravieţuit, dar nu a mai fost ca înainte. Melissa a rămas fără o parte din emisfera dreaptă a creierului mare, mai precis, fără 80 la sută. Avea pareză pe partea stângă, nu putea merge şi nu îşi putea folosi mâna. Vederea i-a fost afectată. Ani întregi de tratamente şi recuperări au trebuit ca Melissa să reînveţe să meargă, chiar să înghită mâncarea sau să vorbească.
Trebuie operată urgent!
„Acum o lună şi jumătate a căzut şi s-a lovit la cap. Era la şcoală. Din fericire nu a făcut hematom. Dar a fost un moment care m-a alarmat”, ne-a spus Claudia Căldăraru, mama Melissei. Din cauză că a întrerupt de câţiva ani tratamentele speciale de recuperare, corpul fetiţei nu se dezvoltă armonios. Mâna stângă i-a rămas mai scurtă, fiind nevoie de o operaţie de lungire de tendon, conform recomandărilor medicale. Tot medicii i-au recomandat şedinţe de kinetoterapie, cursuri de echitaţie şi gimnastică susţinută de aparate speciale. Lucruri care necesită cheltuieli pe care mama fetei nu le poate acoperi. Cel puţin, pentru operaţia de la mâna stângă şi recuperarea post-operatorie are nevoie de 30.000 de lei. Claudia C. ne-a spus că până la sfârşitul lunii iunie, fetiţa ar trebui operată ca timp de două luni să se poată recupera, iar din septembrie să poată merge la şcoală.
Claudia a iniţiat de una singură o campanie prin care vrea să adune banii necesari. Totuşi, ar avea nevoie de implicarea unei asociaţii caritabile care să o susţină în demersul ei, dar, deocamdată nu a reuşit să o identifice. Pe pagina de Facebook a fetiţei – Melissa Ioana Pricope – a trecut un cont (Raiffeisen Bank – Deva, Nr. cont: RO42RZBR0000060008590054), în care oamenii mărinimoşi pot face donaţii. Dar, nu ştie ce şanse are să adune banii necesari.
Singură în faţa greutăţilor
În toţi anii de la momentul accidentului, mama Melissei a reuşit să-i asigure tratamentele necesare. Acum a ajuns la capătul puterilor financiare. Trebuie să facă faţă singură acestor greutăţi, neavând sprijin nici din partea familiei, nici din partea tatălui fetiţei. Doar faptul că Melissa îi spune că vrea să meargă la dansuri şi că va fi într-o zi dansatoare îi dă puteri să meargă mai departe. Melissa a participat la numeroase concursuri destinate copiilor cu deficienţe locomotorii, la unele fiind premiată. Iar, greutăţile cu care se confruntă au transformat-o într-o luptătoare. Într-un mesaj trimis redacţiei ziarului nostru, Melissa ne-a spus că vrea să se facă bine, pentru că este un copil normal şi că va face recuperare oricât va fi nevoie, pentru a nu mai avea nevoie de sprijin.
Promisiune de ajutor din partea primarului
Tragedia din 2006 care a dus la accidentarea gravă a copilei a fost subiectul unor anchete care au relevat mai multe nereguli în organizarea Serbărilor Cetăţii. Aşadar, au ieşit la iveală informaţii conform cărora firmei care deţinea toboganul gonflabil, patronată de orădeanul Ion Antonescu, îi lipseau anumite autorizaţii. Totodată, Primăria Deva s-a aflat în culpă, deoarece la locul evenimentului nu era nici o ambulanţă, aşa cum prevedea legislaţia organizării manifestărilor publice. Melissa a fost dusă la spital cu un autoturism privat. Trebuie spus că în tăvălugul toboganului s-a mai accidentat o fetiţă, prietena Melissei, care, din informaţiile noastre, şi-a revenit complet. Deşi lucrurile erau clare atunci, Claudia Căldăraru ne-a spus că nimeni nu şi-a asumat nici o vină. Autorităţile au strâns din umeri şi au încercat să tragă cortina peste tragedia micuţei. Pe patronul firmei orădene, mama Melissei a fost nevoită să-l dea în judecată, pentru a obţine cheltuielile cu tratamentele medicale din prima fază. După aceea, nici nu s-a mai pus problema unor despăgubiri.
Cu toate acestea, l-am contactat pe actualul primar al Devei, Ovidiu Moş, pentru a vedea dacă poate să-i dea o mână de ajutor Melissei acum. Şi, cel puţin din partea edilului am obţinut o promisiune. Acesta ne-a declarat că va face tot posibilul pentru a o ajuta pe fetiţă, în condiţiile permise de lege. Ovidiu Moş ne-a mai spus că acest caz îi este cunoscut şi că este de datoria autorităţilor să susţină, atât cât se poate, tratamentele de care are nevoie fetiţa.
Autoritatile nu au invatat nimic din acel eveniment tragic ! La recentele serbari, un topogan similar avea corzi de fixare neancorate corespunzator !!! Am atras eu atentia celor care deserveau topoganul ! De unde ITM,OPC, Primarie, sau altii !!!