Membrii AUR Hunedoara îl întreabă pe prefect: De ce îl comemorâm pe ascuns pe Avram Iancu?
Adriana Năstase
Sărbătorile de la Țebea vor fi organizate în acest an, dar fără spectacolul folcloric pe care îl așteaptă an de an moții și nu numai ei. Decizia Prefecturii Hunedoara ca spectacolul artistic să nu fie organizat, i-a nemulțumit pe membrii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) Hunedoara.
Ceremonialul se menține
„Alianța pentru Unirea Românilor – Filiala Județeană Hunedoara a fost invitată de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara să participe duminică, 12 septembrie 2021, la ”Serbările Naționale – Țebea 2021”.
Cu siguranță, formațiunea noastră politică, membrii și simpatizanții noștri vom fi prezenți la Țebea, pentru a aduce un omagiu uneia dintre marile personalități ale neamului românesc – Avram Iancu, Craiul Munților.
Totuși, ni se pare de neînțeles de ce, pentru al doilea an consecutiv, organizatorul acestei manifestări o ciuntește, o lipsește de esența sa, parcă dorind să o trimită în derizoriu, să îi elimine simbolistica și semnificația sa. În cuprinsul invitației ce ne-a fost comunicată, se arată, sec, că programul ceremonialului cuprinde doar intonarea Imnului Național al României, slujba religioasă de pomenire, mesajul primarului comunei Baia de Criș și ceremonia depunerii de coroane, cu mențiunea că fiecare coroană va fi însoțită de o delegație formată din maximum 3 persoane”.
Nici o justificare
“Această manifestare sumară este în vădită disonanță cu spiritul care a guvernat în fiecare an Sărbătorile Naționale de la Țebea.
În ultimii 30 de ani, în a doua duminică a lunii septembrie, românii știau că se organizează această manifestare unică în spațiul nostru și, din toate colțurile țării, veneau pentru a-și arăta recunoștința față de Avram Iancu.
Dincolo de ”întâlnirea” simbolică cu Crăișorul, Țebea reprezenta cel mai bun prilej pentru ca românii să fie și să se bucure împreună, într-un spirit de solidaritate și de unitate, care le sunt tot mai des știrbite în ultima perioadă, adesea fiind prezenți zeci de mii de oameni la Panteonul Moților, care parcă nu îi putea cuprinde pe toți. Din punctul nostru de vedere nu există nici un fel de justificare pentru o asemenea restrângere și îngrădire, nici pandemia și nici alt considerent neputând justifica ”alungarea” românilor din unul dintre locurile încărcate de sacralitate, care ne definește și ne inspiră în fiece clipă. În paralel cu ”însărăcirea” Țebei, peste tot au loc diverse evenimente publice (concerte, nedei, sărbători câmpenești, evenimente sportive, marșuri, parade, zile ale localităților, etc.), la care participă mii sau zeci de mii de oameni, fără distanțare, fără măsuri de protecție, fără restricții.
Ne punem fireasca întrebare:cui îi folosește Țebea văduvită de simbolismul său, de magnetismul pe care îl transmite celor care îi calcă pragul? Cine are interesul ca eroii acestui neam să fie amintiți în anonimat, pe ascuns, pe furiș, ca și cum ne-am rușina de ei, într-o manieră care ne lasă gustul amar că totul este făcut pentru a bifa un eveniment, într-o piesă cu histrioni, însă fără spectatori?”, se întreabă cei de la AUR Hunedoara.