Proiectul a pornit de la necesitatea valorificării unor elemente de patrimoniu cultural imaterial aparţinând comunităţilor de pe teritoriul Geoparcului. Mizându-se pe istoriile locului şi pe dorinţa locuitorilor de a le transmite atât generaţiilor mai tinere, cât şi turiştilor dornici să descopere elemente inedite ale teritoriului pe care îl vizitează, au fost urmărite patru direcţii majore: o cercetare în teren, iniţierea de promotori locali, amenajarea unui spaţiu multifuncţional cu identitate proprie şi promovare prin evenimente, materiale şi activităţi.
În acest context, pe parcursul verii, 27 de persoane din satele comunei au acceptat invitaţia de a participa la o cercetare ştiinţifică bazată pe interviuri realizate de cercetătoarele Anamaria Iuga de la Muzeul Ţăranului Român şi Irina Balotescu de la Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti. Persoanele intervievate au fost selectate pe baza propunerilor venite din comunitatea locală, prin intermediul Asociaţiei Femeilor din Sântămăria Orlea. Fiecare dintre cei intervievaţi este recunoscut în comunitate ca fiind păstrător al unor elemente de patrimoniu cultural imaterial.
Poveştile de viaţă descoperite sunt dintre cele mai diverse: trăiri personale, aspecte legate de anumite evenimente din istorie, locuri cu importanţă pentru comunitate, superstiţii, obiceiuri, meşteşuguri, jocuri ale copilăriei, gastronomie locală, drame sau momente fericite. Cercetarea a stat la baza realizării unui film – document bazat pe mărturiile celor invitaţi, dar şi a unor activităţi şi produse de formare şi informare.
În cadrul evenimentului de încheiere a proiectului, o parte dintre persoanele intervievate a acceptat invitaţia de a se întâlni cu tinerii din comună, cei care sunt în măsură să ducă mai departe poveştile locurilor din care se trag. Prin vizionarea mărturiilor filmate, dar şi prin dialogul cu protagoniştii, tinerii prezenţi, elevi ai Şcolii Gimnaziale Sântămăria Orlea, au avut posibilitatea să descopere astfel viaţa de odinioară, în vremuri fără Internet sau alte tehnologii specifice prezentului.
Proiectul ”Locuri cu poveşti pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului” a fost derulat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din Bucureşti, comuna Sântămăria Orlea, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea şi Şcoala Gimnazială Sântămăria Orlea, la care s-a alăturat Asociaţia Pro ”Edu” SMO şi co–finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în aria tematică Patrimoniu cultural imaterial.(Adina Popa)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…