Mică la stat, mare la performanţe
Gimnasta Laura Jurcă (foto), legitimată de la CSN „Cetate” Deva, care are o înălţime de 1,39 metri, va fi cea mai scundă sportivă din lume prezentă la Jocurile Olimpice ale Tineretului, programate în China, în luna august. Mică la stat, Laura este mare la performanţe, palmaresul singurei gimnaste din România fiind prezentat cu lux de amănunte de site-ul oficial al Federaţiei Române de Gimnastică.
Lidera noului val
Născută în data de 14 septembrie 1999, Laura Jurcă este lidera noii generaţii de junioare a României, după ce a obţinut cele mai bune rezultate dintre componentele echipei „mici” prezente la Campionatul European, desfăşurat în luna mai, la Sofia. Cu o înălţime de numai 1,39 metri, gimnasta de la CNS „Cetate” va fi cea mai scundă sportivă prezentă la Jocurile Olimpice ale Tineretului. La masculin, titlul similar îi revine lui Mohamed Elhamy Aly (Egipt) care are doar 1,50 metri. Având dublă legitimare la CNS Cetate Deva şi STV Lenzburg (Austria), gimnasta a fost antrenată la Deva de Ioan Coroiu, Adela Popa, Ulpia Barbu (prima antrenoare). Din 2013, de când este şi componentă a Lotului Olimpic Izvorani, sportiva îi are ca antrenori pe Octavian Belu (coordonator), Maria Bitang (coordonator), Ioan Coroiu, Alexandru Militaru, Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan, Adela Popa şi Lucian Sandu.
Palmares bogat
Medaliată cu argint la individual compus şi sărituri la Campionatele Europene de junioare de la Sofia, din mai 2014, competiţie unde a şi obţinut calificarea pentru concursul olimpic, Laura Jurcă are un palmares bogat şi are potenţial de a-l face şi mai strălucitor. Cele mai bune performanţe ale carierei sale sportive au fost obţinute în acest an, la Campionatul European de la Sofia. Atunci, Laura s-a clasat pe locul trei cu echipa României şi a devenit vicecampioană europeană la individual compus şi la sărituri. Tot în acest an, Laura a obţinut locul doi cu echipa şi la sol, locul trei la sărituri şi locul patru la individual compus la „Trofeo Citta di Jesolo” din Italia, cucerind de asemenea medalia de aur cu echipa şi cea de bronz la individual compus la concursul triunghiular Franţa – Belgia – România, de la Avoine. Site-ul oficial al FRG prezintă şi performanţele reuşite de Laura Jurcă în 2013, astfel: locul 7 cu echipa României la L’International Gymnix, Montreal (Canada), locul 7 individual compus la Trofeo „Citta di Lugano”, locul 1 cu echipa României şi locul 3 sărituri, la concursul Bilateral Franţa – România, locul 1 cu echipa CNS Cetate Deva şi locul 1 la sărituri la Campionatul Naţional, medalie de bronz cu echipa României, locul 7 la individual compus şi medalie de argint sărituri la Festivalul Olimpic al Tineretului European, Utrecht.
Misiune dificilă
Laura are misiunea de a apăra blazonul gimnasticii româneşti la cea de a II-a ediţie a Jocurilor Olimpice ale Tineretului, care vor debuta la 16 august, la Nanjing (China). Laura Jurcă va fi însoţită în China de antrenoarea Adela Popa, tot de la CNS „Cetate”. Jocurile Olimpice ale Tineretului reunesc tineri performeri (între 15 şi 18 ani) din toate colţurile lumii, la Nanjing fiind aşteptaţi 3 500 de sportivi, care, timp de 12 zile, îşi vor disputa titlurile la 28 de discipline, între care şi gimnastica. Gimnastica artistică dispune de 84 de locuri (42 – feminin, 42 – masculin), dintre acestea 19, respectiv 20 fiind alocate Europei, pentru celelalte continente fiind distribuite un număr de locuri mai redus: Asia 19 (9 feminin / 10 masculin), Africa 7 (4 feminin / 3 masculin), America 17 (9 feminin / 8 masculin) şi Oceania 2 (1 feminin / 1 masculin). Întrecerile gimnasticii artistice sunt programate în perioada 17 – 20 august şi 23 – 24 august. Jocurile Olimpice ale Tineretului au debutat la Singapore, în urmă cu patru ani, gimnastica, prin Andrei Vlad Muntean şi Diana Bulimar, aducând cele mai multe medalii (3 din 7) pentru delegaţia României.