Sute de deveni au participat ieri la manifestarea organizată în centrul Devei, în faţa Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, dedicată aniversării a 159 de ani de la Mica Unire.
Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului Naţional, continuând cu o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi. Au urmat discursurile oficialităţilor prezente la eveniment. Printre acestea s-au numărat prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, deputatul Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Bobora şi primarul municipiului Deva, Florin Oancea, acesta fiind cel care a deschis seria alocuţiunilor.
„Hora Unirii” a fost momentul cel mai aşteptat al evenimentului. Toţi cei prezenţi, tineri, bătrâni, politicieni şi artişti costumaţi în straie populare s-au prins de mâini şi au jucat „Hora Unirii”, pe melodia a cărei versuri le-a scris Vasile Alecsandri. Prilej cu care, aleşii noştri au arătat că fiecare joacă în hora lui, în funcţie de culoarea politică a fiecăruia.
Manifestarea s-a încheiat cu un spectacol susţinut de ansamblul folcloric „Românaşul” al Liceului de Arte din Deva, de Ana Almăşana-Ciontea şi Grupul „Florile Dorului” şi Ansamblul folcloric „Făeragul” din Certeju de Sus.
„Să-şi recunoască fiecare greşelile”
Întrucât manifestarea din centrul Devei a fost dedicată unui moment determinant în istoria ţării noastre, am dorit să aflăm ce îşi doresc tinerii de astăzi de la ţara lor. Printre cei intervievaţi s-au aflat Alexandru şi Cătălin, ambii elevi la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva. „Îmi doresc o ţară liberă. O ţară fără corupţie şi fără să avem bariere în a ne dezvolta. Să avem un loc de muncă stabil, să nu ne oprească nimeni prin a ne pune etichete şi a ne spune că nu avem destulă experienţă în ceea ce facem”, ne-a spus Cătălin, în vârstă de 18 ani. „Îmi doresc ca, chiar dacă se greşeşte în România, pentru că se greşeşte oriunde altundeva, măcar să se recunoască şi lumea să îşi asume greşelile. Toată lumea după ce face o greşeală se ascunde după deget şi refuză să spună adevărul”, a afirmat Alexandru, în vârstă de 17 ani.
Manifestări dedicate Micii Uniri au avut loc ieri în mai multe localităţi din judeţ, printre care în municipiile Hunedoara, Orăştie sau Petroşani.
Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, din 24 ianuarie 1859, a fost realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, acesta fiind ales ca unic domnitor al celor două principate. Mica Unire, aşa cum este denumit evenimentul de la care au curs 159 de ani, este considerată un prim pas în realizarea unui ideal comun, cel de unificare a tuturor românilor într-un singur stat.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…