Micii producători agricoli din Bunila, pe drumuri, pentru a-şi vinde marfa
Primarul comunei Bunila, Nelu Oprişoni (foto), crede că traiul ţăranului român depinde şi de posibilitatea de a-şi comercializa recolta, iar legea micilor producători s-a dat tocmai pentru a pune frână speculanţilor. Din păcate, spune acesta, partea proastă e că nu prea există piaţă de desfacere la îndemână şi aproape toţi trebuie să se deplaseze pe la oraşe, ca să-şi vândă produsele agricole.
Începând de anul trecut, micii fermieri, persoane fizice care comercializează o parte din producţiile obţinute în gospodăria lor, trebuie să intre în posesia unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare, două documente ce stau la baza dreptului de a vinde produse agricole, fie în piaţă, la tarabă, cu amănuntul, fie la poartă sau en gross, cu ridicata. Valabilitatea atestatului este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului comunei, oraşului sau municipiului de domiciliu.
„Avem doar câţiva producători atestaţi în comună, recolta lor fiind de fructe şi legume, cu precădere. Dar ca să-şi vândă marfa, trebuie să meargă la Hunedoara. Unii se duc în zi de piaţă, alţii mai au copii sau nepoţi şi înnoptează acolo. Noi nu avem piaţă locală, târg sau alte locuri în care să-şi comercializeze marfa. Din păcate, cred că munca ţăranului român nu este răsplătită aşa cum ar trebui. Dacă e secetă, omul rămâne şi cu truda, şi cu orele de lucru, dar şi cu banii daţi pe însămânţat. În afară de fermierii cu subvenţii de la APIA, nu avem localnici care să fi accesat proiecte europene pe partea agricolă. Nici investitori nu au venit să-şi deschidă sere sau ferme de animale, cu toate că zona este nepoluată. Poate s-o găsi cineva să descopere adevăratul potenţial agricol al comunei”, spune cu năduf Nelu Oprişoni, primarul comunei Bunila. Acesta este de părere că ar fi necesară o lege care să rezolve şi lipsa acută a pieţelor de desfacere, în concordanţă cu nevoile, dar şi posibilităţile de deplasare ale oamenilor din satele de munte.
APIA – Agentia Infintata DEGEABA.
Nu face altceva decat incurca terenuri, recunoaste hotii, spala bani si plimba batrani creduli pe drumuri.
Cerererile sunt in scadere drastica. Oamenii sau SCARBIT.
Trebuie OBLIGATORIU sa bati drumul la Agentie sa iei un aviz CONSULTATIV.
Pai racanilor de la APIA, care va purtati ca fanariotii cu bietii oameni si-i faceti in toate felurile (vezi cazul Cimpoiesu de la Santamaria Orlea), ce e constultativ nu-I obligatoriu.
Toata legislatia „europeana” am „adoptat-o” in cel mai autohton stil bolsevic.
Daca eu am teren „obligatoriu” trebuie sa-mi iau animale daca vreau subventie pe terenul care vreau sa-l defrisez/cosesc, dar moldo-ciobanii pripasiti prin ardeal fara un metru de pamant nu trebuie sa-si cumpere teren pentru animale.
APIA a fost infintata doar sa forteze comas area terenurilor si „carnetele” de producator sa omoare mica taranime.
Dumnezeu sa va ajute tuturor factorilor de decizie sa va traiti batranetile asa cum pregatiti generatia viitoare: pregmatici (a se citi hoti), lenesi, rai, lacomi, curvari si necredinciosi.
Hai sictir, cine a seamanat vant culege furtuna.