Una dintre cele mai controversate cauze în care sunt judecaţi 22 de hunedoreni, respectiv dosarul “Spumă şi Bibanul”, numit aşa după principalii acuzaţi în această cauză, se află tot pe rolul Curţii de Apel Piteşti şi are termen pentru poimâine, 16 noiembrie.
Dosarul, trimis şi la CEDO
Reamintim că arestările în dosarul „Spumă şi Bibanu” au început în iulie 2004 şi au produs un adevărat cutremur în lumea interlopă hunedoreană, culminând cu arestarea fostului şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, şi a patru dintre subordonaţii săi. Acuzaţiile aduse grupului din care fac parte 22 de persoane erau foarte grave, iar anchetatorii vorbeau despre fapte specifice crimei organizate – reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere, vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune şi jocuri de noroc. Dosarul se află acum pe rolul Curţii de Apel Piteşti, care trebuie să judece apelul declarat la sentinţa pronunţată de Tribunalul Argeş la finele lunii aprilie 2010, însă până acum s-au pronunţat doar amânări ale cauzei. De precizat, însă, că în luna ianuarie a acestui an, magistraţii au admis trimiterea dosarului Agentului Guvernamental pentru CEDO, după ce inculpaţii din acest dosar au reclamat condiţiile în care a avut loc cercetarea cauzei, dar şi judecarea ei.
Tribunalul a redus sentinţele
Ultima sentinţă a fost pronunţată de judecătorii de la Tribunalul Argeş, unde dosarul a ajuns după ce timp de trei ani, adică între 2004 şi 2007, s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Piteşti. De precizat că hotărârea primei instanţe care a judecat a fost atacată de cei condamnaţi şi desfiinţată prin hotărârea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dosarul a fost trimis, la începutul anului 2008, spre rejudecare, către Tribunalul Argeş. Tribunalul a decis sentinţe mult mai mici pentru cei 22 de hunedoreni acuzaţi în această cauză. Astfel, dacă în urma sentinţei din anul 2007, cea mai mare pedeapsă a fost de 11 ani de închisoare, în urma hotărârii pronunţate anul trecut, cea mai lungă perioadă de încarcerare este de 7 ani şi 2 luni, pentru Bogdănel Cristian Niţu, care mai avea o restanţă de executat, de 8 luni de închisoare, dintr-o altă cauză. Constantin Bumbaru, Lucian Sârbu, Ovidiu Ioiescu, Marius Brelian, Adrian Dubar şi Cristian Lechinţan au fost condamnaţi acum, la 6 ani de temniţă. De asemenea, Adrian Hărăstăşan a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare, fostul şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, a primit 5 ani de detenţie, la fel ca şi Emilian Igna, Vasile Precup, Ioan Pasc, Paulina Raţ, Schram Germaine, Marian Diaconu şi Cătălin Hăncilă, iar Cosmin Muntean şi Florin Podea au de ispăşit o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni. Victor Surlaşiu a fost condamnat la 4 ani, iar Marius Mihalcea a primit tot 4 ani de temniţă. Pe de altă parte, Florin Moraru şi Bogdan Suciu au scăpat de pedeapsa cu executare, primul primind un an de închisoare cu suspendare, iar celălalt 3 ani, tot cu suspendare.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
In cazul acesta ,statul roman va plati foarte multi bani ,pentru ca vor fi gasiti nevinovati si vor fi achitati .