Comunitate

Mihai Eminescu, geniul literar pe care Deva nu l-a uitat

04 caramitruDSC_0187Magdalena Şerban

La împlinirea a 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Hunedoara-Deva a adus ieri, un omagiu marelui poet naţional. Programul de poezie şi muzică a reunit personalităţi ale vieţii culturale, alături de publicul iubitor de artă. Evenimentul omagial, desfăşurat sub genericul Eminesciana, s-a aflat la cea de-a V-a ediţie.
În slova de-altădată
Acţiunile au debutat în Parcul Cetăţii, acolo unde după evocarea personalităţii eminesciene, a urmat un program artistic pe versurile marelui poet, susţinut de corul „Lira“ al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă”, condus de prof. Iov Lazăr. Apoi, în Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene s-a desfăşurat un concurs cu tema „Nemuritorul Eminescu“ în cadrul căruia şi-au disputat cunoştinţele tematice, elevi din liceele şi colegiile din Deva. Locul I a revenit celor de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”, pe poziţia secundă s-au clasat reprezentanţii Liceului Teoretic „Traian”, iar locul III a fost ocupat de Colegiul „Ion Mincu”. Câştigătorilor li s-au oferit diplome, trofee şi cărţi din partea Bibliotecii Judeţene, iar fiecare concurent a primit câte o diplomă de participare şi cărţi. „În secţiile şi filialele bibliotecii, au fost amenajate expoziţii de carte despre Eminescu, care au pus în lumină impresionanta operă eminesciană, fiind prezentate atât scrierile poetului, cât şi lucrări de exegeză despre creaţia sa“, a precizat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu” Hunedoara-Deva.
Ion Caramitru şi Aurelian-Octav Popa, maeştri ai simţurilor
Seara, lumea a luat cu asalt teatrul devean. Aici, a fost pus în scenă spectacolul de poezie şi muzică „Dor de Eminescu”, un moment de puternică vibraţie artistică, marcat de participarea extraordinară a doi mari artişti: actorul Ion Caramitru (foto), care a recitat versuri şi fragmente de proză din creaţia lui Eminescu, acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa. „La manifestările noastre, dedicate lui Eminescu, am invitat în mod deosebit tineri, adolescenţi, prieteni ai bibliotecii noastre, pentru că ei, tinerii, mai mult ca oricând, au nevoie ca de aer de repere morale solide şi credibile. Ne bucurăm să constatăm că interesul faţă de Eminescu este la fel de nemuritor ca şi strălucirea Luceafărului de pe bolta cerească”, a afirmat Ioan Sebastian Bara, care a dorit să le mulţumească tuturor celor implicaţi în organizare, invitaţilor, precum şi marelui public.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura