Mii de hunedoreni au marcat, ieri, Ziua Morţilor, şi au mers la cimitir pentru a aprinde lumânări şi a pune flori la morminte, dar şi pentru a da pomană în amintirea celor trecuţi în nefiinţă. În legendele populare, noaptea de 1 Noiembrie este cea în care porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.
Prima zi a lunii Brumar a fost, la fel ca în fiecare an, închinată celor trecuţi în veşnicie, pe care cei dragi i-au comemorat prin rugăciuni şi pomeni. Deşi semnificaţia Zilei Morţilor se regăseşte în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, aceasta a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni din Transilvania şi Bucovina. Astfel, an de an, în 1 noiembrie, cimitirele „prind viaţă“ prin mii de lumânări aprinse şi mii de fire de flori aşezate pe morminte. Iar tradiţia provine încă din Evul Mediu, când în prima zi a lunii noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Acest obicei s-a păstrat şi în zilele noastre. Încă dinainte cu câteva zile, creştinii au curăţat mormintele celor dragi, iar ieri, au mers la cimitir, pentru a aprinde lumânări şi pentru a depune flori, în special crizanteme – specifice toamnei şi acestei sărbători.
Şi pentru că Luminaţia este una dintre cele mai mari sărbători din an, comercianţii profită, pentru a-şi creşte vânzările. Pornind de la câţiva lei pentru un buchet, preţul florilor a ajuns ieri chiar şi la peste 20 de lei, pentru crizantemele în ghiveci.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…