Mii de monede antice şi medievale, dar şi sute de kilograme de unelte şi arme antice din fier, precum şi vase ceramice au fost recuperate în urma a peste 10 percheziţii domiciliare organizate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.
Furt şi spălare de bani
Ieri, în urma unei acţiuni de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, furate din situri arheologice protejate şi vândute pe piaţa de antichităţi, oamenii legii au percheziţionat 14 locuinţe din opt judeţe, dar şi din municipiul Bucureşti. În Hunedoara, a avut loc o singură percheziţie la Orăştioara de Sus, restul judeţelor vizate fiind Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa şi Argeş.
Se pare că suspecţii au furat cantităţi importante de artefacte şi monede antice, care ulterior au fost vândute pe Internet.
Situri din toată ţara
Cu ocazia acestor percheziţii, oamenii legii au recuperat 3.520 de monede antice şi medievale, aproximativ 300 de kilograme de unelte şi arme antice dacice şi romane, vase ceramice antice şi medievale, dar şi trei detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor.
După ce au fost evaluate, experţii au stabilit că artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei. Acestea se află pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional. De asemenea, au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 de euro.
Cercetările continuă în acest caz şi sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum şi poliţiştii din cadrul IGPR, Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi IPJ Hunedoara.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Dani Moc a vindut o parte din monede. El fura tezaure dacice din muntii orastiei. E si sifin la politia deva. La puscarie cu acest bulangiu.
Cum au putut fi furate ? Deoarece autoritatile nu au vrut sa protejeze zona. Au lasat amatorii, precum Vladimir Brilinsky, sa-si faca mendrele si pe cercetatul penal Molot sa-si promoveze interesele iar hotii jucau in zona istorica precum dracii pe aratura. Daca s-ar fi luat de la inceput masurile necesare nu s-ar fi ajuns aici.Toti ministri culturii au tolerat situatia, prin neimplicare. aproape toti au vizitat zona fara nici un rezultat.