Conflictul spontan declanşat ieri dimineaţă la mina Paroşeni s-a extins şi la exploatările de huilă Petrila şi Uricani, peste 400 de ortaci blocându-se în subteran în semn de protest pentru faptul că termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu preiau producţia de cărbune extrasă de la cele trei mine din Valea Jiului.
Aşteaptă un răspuns
„Cei 200 de mineri din schimbul întâi de la Mina Paroşeni nu au ieşit din subteran, iar schimbul al doilea a intrat la lucru, dar minerii au spus că vor rămâne şi ei acolo. Este vorba de 86 de oameni care lucrează în schimbul doi. Le vom trimite apă şi hrană celor care au decis să protesteze“, a declarat preşedintele Sindicatului „Huila“, Laszlo Domokos. Potrivit acestuia, alţi 120 de mineri care lucrează în schimbul al doilea la exploatările miniere Petrila şi Uricani au decis să se alăture protestului declanşat la Paroşeni. Ei aşteaptă un răspuns referitor la modul în care va fi preluat cărbunele produs de exploatările de huilă din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), companie din care fac parte minele Paroşeni, Petrila şi Uricani.
Doar pe baza unui contract
Pe de altă parte, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, a spus că a trimis ieri o notă conducerii SNÎMVJ, prin care informează că poate prelua cantitatea de cărbune produsă la cele trei exploatări miniere, la preţul pieţei. ”În Consiliul de Administraţie am luat decizia să lucrăm pe baza unui contract, aşa cum este normal. Le putem prelua producţia de cărbune, dar la preţul pieţei. Eu conduc o societate comercială care are nişte indicatori economici pe care trebuie să-i respect“, a afirmat directorul general al CEH, Daniel Andronache.
Câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani au protestat, şi săptămâna trecută, la Petroşani, nemulţumiţi de faptul că termocentralele nu preiau, conform unui grafic clar, tot cărbunele extras din subteran. SNÎMVJ este formată din minele apreciate ca nerentabile din Valea Jiului, exploatările de huilă de la Paroşeni, Petrila şi Uricani fiind incluse în cadrul unui program de închidere până în anul 2018. În aceste mine, lucrează peste 2.400 de mineri. Alte patru mine de cărbune din Valea Jiului – Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan – sunt apreciate ca entităţi viabile şi au fost incluse în cadrul CEH. La aceste mine lucrează peste 5.000 de angajaţi.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…