ActualitateFlash

Minerii din Valea Jiului au ieşit în stradă

Maximilian Gânju

Ieri, minerii din două schimburi de la EM Lonea şi apoi alte sute de mineri de la unităţile din restul Văii Jiului n-au mai vrut să coboare în subteran. Oamenii au plecat direct din sala de apel către Petroşani, mărşăluind peste opt kilometri. Ortacii susţin că s-au săturat de salariile foarte mici, de condiţiile grele de muncă şi de faptul că toate promisiunile ministerului de resort s-au dovedit a fi doar minciuni.

Tensiunile s-au declanşat de marţi
Tonul protestului a fost dat încă de marţi, minerii fiind  extrem de nemulţumiţi de faptul că sporul lor de periculozitate, care ar fi trebuit să le intre în buzunar din 1 februarie, încă nu le-a fost acordat. În plus, reprezentanţii lor au negociat cu ministerul Economiei şi cu Consiliul de Administraţie al CNH o creştere salarială şi condiţii mai bune de muncă, dar acordul n-a fost respectat de minister. „Ne-am săturat de minciuni şi nu mai intrăm în subteran până când nu ni se rezolvă problemele. Muncim pentru ca ei să aibă salarii de zeci şi sute de milioane iar noi luăm 1.200 sau 1.600 de lei, după o lună de tras la front. Sporul de periculozitate trebuia să ni-l dea majorat cu şapte la sută şi nu l-am primit. Materiale nu avem, din banii noştri trebuie să ne cumpărăm, că altfel nu avem cu ce lucra. Nu suntem bătaia lor de joc şi sper să nu mai întindă coarda, pentru că s-ar putea să ajungem în birourile lor de la minister”, a spus unul dintre ortacii de la EM Lonea. Surprinzător, minerii nu au doar revendicări de natură salarială, ci mai cer şi angajări de personal, dar mai ales, ajutor de stat, pentru ca industria minieră să poată funcţiona.
„Oamenii s-au săturat de condiţii de muncă mizerabile, de salarii mici şi de nerespectarea legii. Noi cerem respectarea protocolului încheiat în data de 17 ianuarie între sindicate şi ministrul Ariton, directorul CNH şi preşedintele Consiliului de Administraţie al CNH, domnul Găman. Acest protocol trebuia pus în aplicare în data de 1 februarie şi nu s-a întâmplat acest lucru. De aici şi nemulţumirea oamenilor. Chiar dacă noi, sindicatele, încercăm să-i liniştim, nu mai avem cum”, a declarat, Tiberiu Cozma, liderul Sindicatului EM Lonea.

Erau decişi să rămână la protest
Celor circa 300 de ortaci de la Lonea li s-au alăturat şi minerii de la EM Lupeni, iar alte mine erau la un pas de a întrerupe munca, din cauză că ortacii vor să li se alăture colegilor care protestează. Oamenii au discutat cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei, însă răspunsul directorului general i-a nemulţumit şi mai mult. Constantin Jujan le-a explicat ortacilor că nu depinde doar de el ca revendicările lor să fie soluţionate. „Eu m-am zbătut să păstrez locurile de muncă, însă în acest moment nu depinde doar de CNH ca problemele să fie rezolvate”, le-a spus directorul general minerilor care protestau în faţa companiei. Aceştia i-au cerut să îşi dea demisia, dacă nu poate rezolva solicitările şi l-au acuzat că de când a fost înregimentat politic, nu le mai apără interesele. Minerii sunt decişi să protesteze până când solicitările lor vor fi onorate, iar unii dintre ortaci au spus că sunt hotărâţi să meargă chiar şi până la minister, pentru a-şi obţine drepturile. „Nu se pune problema plecării la Bucureşti, eu nu sunt de acord cu asemenea proteste. Sperăm ca situaţia să fie calmată, pentru că nemulţumirea oamenilor este extrem de mare”, a mai spus Tiberiu Cozma.

Ministerul zice că-i de acord cu revendicările
Ministerul Economiei şi Comerţului a cedat presiunii minerilor din Valea Jiului, care au protestat ieri în faţa sediului administrativ al CNH şi au dat undă verde conducerii companiei să aprobe un act adiţional la contractul de muncă, prin care toate revendicările să fie rezolvate. Respectiv reaşezarea grilei salariale şi acordarea sporului de periculozitate majorat, spor ce reprezintă 7 la sută din salariul primit de un ortac. Ca urmare, cei 400 de mineri din curtea Companiei Huilei din Petroşani s-au retras la unităţile miniere iar activitatea extractivă a fost reluată în mod normal, începând cu schimbul 3. Totodată, mitingul de astăzi, joi, programat de sindicatul minier „Muntele“ din Valea Jiului, a fost suspendat, dat fiind faptul că protestul viza exact aceleaşi revendicări.
Mineritul din Valea Jiului este în declin, după ce în anul 2011, Compania Huilei a funcţionat fără ajutor de stat, doar din veniturile obţinute în urma vânzării producţiei. Aceasta, în condiţiile în care preţul huilei este strict reglementat de către stat, iar CNH n-a putut opera nici o modificare, măcar pentru a-şi acoperi în întregime costurile de producţie.

2 comentarii la „Minerii din Valea Jiului au ieşit în stradă

  • Salariile se fac de catre companie nu de bucuresti. Aici trebuie sa protestam iei au salari colosale iar mineri mai nimic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura